Terug

AFM en JFSA/CPAAOB gaan samenwerking aan in grensoverschrijdend toezicht op accountantsorganisaties

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De AFM en de toezichthouder op accountantsorganisaties in Japan, de Financial Services Agency/Certified Public Accountants and Auditing Oversight Board (JFSA/CPAAOB) hebben afspraken gemaakt over een samenwerking in grensoverschrijdend toezicht op accountantsorganisaties.

Door deze afspraken kan relevante toezichtinformatie worden uitgewisseld tussen de AFM en de JFSA/CPAAOB. De wederzijdse afspraken zijn vastgelegd in een zogeheten Exchange of Letters.

Er zijn op dit moment twee accountantsorganisaties, namelijk Ernst & Young Accountants LLP en PricewaterhouseCoopers Accountants N.V., die onder toezicht staan bij zowel de AFM als de JFSA/CPAAOB. Deze twee accountantskantoren controleren de verslaggeving van vennootschappen die zijn gevestigd in Nederland en in Japan een beursnotering hebben. Er zijn op dit moment geen accountantskantoren uit Japan die bij de AFM een registratie hebben als auditorganisatie van een derde land.

Het verstrekken van persoonsgegevens aan de JFSA/CPAAOB is mogelijk, omdat de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aan de AFM een vergunning heeft verleend voor het kunnen verstrekken van persoonsgegevens aan de JFSA/CPAAOB.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel