Terug

FD: ‘AFM ziet meer transparantie Nederlandse banken over voorwaarden kredieten’

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Het Financieele Dagblad meldt vandaag dat de AFM bij een eerste blik op de jaarverslagen van Nederlandse banken verbeteringen ziet in de transparantie over kredietvoorwaarden.

Eind 2012 riepen de Europese toezichthouders, verenigd in ESMA, banken op om transparanter te zijn over zogeheten ‘forbearance’, het heronderhandelen van kredietvoorwaarden. Die oproep volgde op een Europees onderzoek in verschillende landen, waaronder Nederland.

Lees hier de Public statement ESMA

‘Een eerste blik leert ons dat Nederlandse banken in hun jaarverslag over 2012 meer informatie verschaffen over heronderhandelingen van kredietvoorwaarden dan in 2011’, zegt Ton Meershoek, vakspecialist van de AFM, vandaag in het FD. Definitieve uitspraken, zowel over Nederlandse als overige Europese banken, zullen naar verwachting in het najaar kunnen worden gedaan, na verder onderzoek.

ESMA is niet de enige instantie die ‘forbearance’ en de verdere transparantie over risico’s bij banken als issue ziet. Ook de European Systemic Risk Board (ESRB) heeft het op haar agenda staan en haar zorgen geuit, net als de Financial Stability Board.

Lees hier de rapporten

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel