Terug

AFM onderzoekt duidelijkheid informatie pensioenfondsen over kortingen

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

In april 2013 moesten 66 pensioenfondsen de pensioenen verlagen. De meeste pensioenfondsen hebben hun (ex-)deelnemers en gepensioneerden hierover met een brief geïnformeerd. De AFM heeft onderzoek gedaan naar de begrijpelijkheid van deze brieven.

Slechts drie pensioenfondsen stuurden brieven die de AFM onvoldoende begrijpelijk vond.  Met die pensioenfondsen nemen wij binnenkort contact op om te bespreken hoe hun brief beter had gekund.

Wij vinden het belangrijk dat brieven duidelijk en begrijpelijk zijn en niet te lang. Het moet duidelijk zijn wat de verlaging precies (in euro’s) betekent. Ook vinden wij het belangrijk dat pensioenfondsen uitleg geven over waarom het zover is gekomen, hoe iedereen zijn belangen zijn afgewogen in het besluit om de pensioenen te verlagen en of die verlaging ooit nog ongedaan kan worden gemaakt. Ten slotte zouden pensioenfondsen aandacht moeten besteden aan wat je zelf kunt doen bij zo’n verlaging.

We hebben ook aan pensioenfondsen gevraagd hoe het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) er dit jaar uitziet: staan daar de bedragen in van vóór of ná de verlaging? De meeste pensioenfondsen geven aan dat ze de bedragen vóór en ná de verlaging laten zien. Op mijnpensioenoverzicht.nl zijn in de meeste gevallen al in 2013 de bedragen ná de verlaging te zien.

AFM heeft hierover een nieuwsbrief aan pensioenuitvoerders uitgestuurd. Meer informatie op de site is te vinden onder pensioen en bij onze veelgestelde vragen.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel