Terug

AFM en PCAOB continueren samenwerkingsovereenkomst in grensoverschrijdend toezicht op accountantsorganisaties

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De AFM en de toezichthouder op accountantsorganisaties in de Verenigde Staten, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), continueren hun samenwerking op basis van een overeenkomst. De samenwerking is in elk geval mogelijk tot en met 31 juli 2016 op grond van recente Europese regelgeving.

Door de overeenkomst kan relevante toezichtinformatie worden uitgewisseld tussen de PCAOB en de AFM. Ook kunnen de toezichthouders gezamenlijke inspecties uitvoeren bij accountantsorganisaties. Zo kan de PCAOB met behulp van gezamenlijke inspecties bij het toezicht op de Big 4-kantoren ook de activiteiten in Nederland betrekken. De AFM heeft in 2013 twee gezamenlijke toezichtinspecties uitgevoerd met de PCAOB.

Voor de AFM biedt de overeenkomst de mogelijkheid het toezicht op accountants en accountantsorganisaties die de verslaggeving controleren van in Nederland aan de beurs genoteerde vennootschappen, uit te breiden met de accountant(s) die in de Verenigde Staten actief zijn.

De AFM heeft van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een nieuwe vergunning verkregen voor het verstrekken van persoonsgegevens aan de PCAOB. Dit was noodzakelijk om vertrouwelijke informatie ook ná 31 juli 2013 aan de Amerikaanse toezichthouder te kunnen verstrekken.

Het addendum is op 12 juli jl. namens de AFM door Gerben Everts ondertekend.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel