Terug

Minister Dijsselbloem: virtuele valuta’s zoals Bitcoin vallen niet onder toezicht AFM en DNB

Kamerbrief Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Virtuele valuta als de Bitcoin vallen niet onder de reikwijdte van de financiële toezichtwetgeving. Dat zegt minister Dijsselbloem van Financiën donderdag in antwoord op Kamervragen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) hebben consumenten gewaarschuwd voor de risico’s van virtuele valuta en houden verdere ontwikkeling nauwlettend in de gaten.

De minister ziet op dit moment geen aanleiding tot aanpassing van de financiële toezichtwetgeving voor virtuele valuta’s . “De aankoop van Bitcoins is een investering waar hoge risico’s aan kleven. De verantwoordelijkheid voor het gebruik van de Bitcoin ligt in beginsel bij de consument zelf.”stelt de minister.

Eerder deze maand waarschuwden AFM (Wees je bewust van de risico’s van Bitcoins), DNB en de Europese Banken Autoriteit (EBA) al voor de risico’s van virtuele valuta’s. De AFM beantwoordt ook veelgestelde vragen op www.afm.nl/bitcoin.

DNB, AFM en het ministerie van Financiën houden verdere ontwikkelingen rondom Bitcoin en andere virtuele valuta goed in de gaten.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel