Terug

Wetgeving provisieverbod beleggingsondernemingen definitief

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Correctie 18 december 2013: In onderstaand bericht stond abusievelijk vermeld dat de definitieve wetteksten zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Deze zijn echter in het Staatsblad gepubliceerd. Dit is inmiddels gecorrigeerd.

Vanaf 1 januari 2014 gaan beleggers rechtstreeks betalen voor beleggingsdienstverlening. De definitieve wetteksten over het provisieverbod voor beleggingsondernemingen, zoals vastgelegd in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo), zijn door het ministerie van Financiën gepubliceerd in het Staatsblad.

Het ministerie van Financiën heeft naar aanleiding van de consultatieronde die eerder dit jaar plaatsvond enkele wijzigingen doorgevoerd in het provisieverbod. Zo is het verbod alleen van toepassing op het verlenen van beleggingsdiensten aan niet-professionele beleggers en is er uitsluitend voor distributievergoedingen sprake van een overgangsregeling.

Doordat klanten rechtstreeks gaan betalen voor de beleggingsdienstverlening wordt deze onafhankelijker en transparanter. Beleggingsondernemingen, zoals banken en vermogensbeheerders, mogen geen provisie meer ontvangen van derden of verstrekken aan derden in relatie tot de beleggingsdienstverlening aan de klant. Dit geldt voor alle vormen van beleggingsdienstverlening aan niet-professionele beleggers: vermogensbeheer, adviesdienstverlening en execution only.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel