Terug

Minister Dijsselbloem beantwoordt Kamervragen over 3V-kaart

Kamerbrief Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) schenken aandacht aan serieuze signalen over problemen met de 3V-kaart. Dat heeft Minister Dijsselbloem van Financiƫn aan de Tweede Kamer laten weten.

De 3V-kaart is een prepaid Visa kaart met persoonlijke pincode. Je gebruikt hem als een creditcard, maar je betaalt vooraf je saldo. Ook kun je er geld mee opnemen bij een geldautomaat. Je betaalt eenmalig 10,- voor de kaart en daarna kun je je saldo wanneer je maar wilt opwaarderen.

Opwaarderen is mogelijk op verschillende manieren, onder andere door direct in de winkel 'tegoed' te kopen of door geld over te maken vanaf een bank- of betaalrekening met iDEAL of via een gewone overschrijving. Dergelijke kaarten worden bijvoorbeeld gebruikt door mensen die niet in aanmerking komen voor een gewone creditcard maar toch aankopen willen kunnen doen waarbij uitsluitend met een creditcard kan worden betaald.

Nadat bekend werd dat er misbruik werd gemaakt van de oplaadmethode via beltegoed.nl, is deze vorm van opladen geblokkeerd. Volgens de minister is er aanleiding om op Europees niveau te pleiten voor uniforme regels over het opwaarderen van prepaid kaarten binnen de elektronische geldrichtlijn.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel