Terug

Betalingsproblemen bij je hypotheek? Ga in gesprek, dat kan kosteloos

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Steeds meer mensen krijgen het financieel zwaarder door de huidige slechte economische omstandigheden. Dit kan leiden tot betalingsproblemen bij de hypotheek. Als je in de problemen zit of als er problemen dreigen, is het belangrijk om advies in te winnen bij je hypotheekaanbieder of je adviseur. Je kunt dan kijken of er mogelijkheden zijn om meer financiƫle lucht te krijgen.

We hebben hypotheekaanbieders ook opgeroepen om contact met jou op te nemen als je betalingsproblemen hebt. Zo kan er naar een oplossing gezocht worden

Hulp bij betalingsachterstanden

Als je al een betalingsachterstand hebt of je voorziet dat je op korte termijn niet meer aan je betalingsverplichting van de hypotheek kunt voldoen, dan kan een gesprek daarover kosteloos plaatsvinden. De wet verplicht hypotheekaanbieders en adviseurs niet om kosten in rekening te brengen bij het oplossen van dit soort probleemsituaties.

Geen betalingsproblemen?

Ook als je geen betalingsproblemen hebt, kun je een kosteloos een oriënterend gesprek voeren met je (hypotheek)adviseur. Tijdens zo’n gesprek kun je samen met een adviseur verkennen of actie nodig is en welke oplossingsmogelijkheden er zijn.

Als uit dit gesprek blijkt dat een andere hypotheek(vorm) beter is, ligt het voor de hand dat je daar een goed financieel advies over krijgt. Een rekening voor advies is dan wel logisch.

Provisieverbod

Sinds 1 januari 2013 is er namelijk een provisieverbod en moet je rechtstreeks betalen voor advies. Deze kosten betaalde je altijd al, maar zaten voorheen in de prijs van financiële producten. Hierdoor kwam het voor dat je voor sommige producten, zonder dat je het wist, veel voor deze diensten betaalde. Dat kan nu niet meer, omdat je nu zelf de rekening betaalt.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel