Terug

Interview: "pensioendeelnemers handelingsperspectief bieden"

Interview Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

microfoon

Jan van Miltenburg, manager pensioentoezicht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), gaat in het relatiemagazine 'Blauw' van Blue Sky Group in gesprek met Victor Lamme, hoogleraar en hersenonderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam, over pensioencommunicatie.

Victor Lamme is kritisch over de huidige manier van communiceren over pensioenen. "Stop zo snel mogelijk met het roepen van al die negatieve dingen en onzekerheden over pensioenfondsen. Je weet niet meer hoeveel je krijgt en ook niet wanneer je het krijgt. Onzekerheid is angst en dat is funest voor vertrouwen.''

Jan van Miltenburg vindt dat er geen sprake is van de put in praten. Hij benadrukt dat nieuwe teleurstellingen in elk geval voorkomen moeten worden. "Daarom moeten we nu echt geen dingen meer beloven die we niet kunnen waarmaken. Mensen weten nu dat zelfs pensioenen geen onverwoestbare zekerheid zijn. Laten we daar gebruik van maken en het verwachtingspatroon eerst maar eens terugbrengen naar realistische proporties. Vanaf daar kunnen we dan weer vertrouwen gaan opbouwen."

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel