Terug

ACM verklaart hogere hypotheekrente door strengere eisen aan banken

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Strengere eisen aan banken om deze crisisbestendiger te maken hebben gezorgd voor hogere marges voor banken op hun hypotheken. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een op 18 april 2013 verschenen rapport. De ACM constateert dat banken terughoudend zijn bij het verstrekken van hypotheken en daarom de rente verhogen.

Volgens de ACM is daarbij geen sprake van kartelvorming. Wel gaat de toezichthouder dit jaar verder onderzoek doen naar drempels die mogelijk toetreding van nieuwe aanbieders op de hypotheekmarkt in de weg staan.

De ACM is het resultaat van het samengaan van de NMa, de OPTA en de Consumentenautoriteit. De ACM houdt toezicht op de naleving van de Mededingingswet. Een van de speerpunten van de ACM is 'dienstverlening in de gehele woonketen'.

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is actief op het gebied van financiële dienstverlening. Zij houdt toezicht op de naleving van de Wet op het financieel toezicht. De AFM kijkt bij hypotheken voornamelijk of bij advies en productontwikkeling het belang van de klant centraal staat.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel