Terug

AFM en DNB in gesprek met vastgoedsector over taxaties

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandsche Bank (DNB), de vastgoedsector en accountants hebben dinsdag 9 oktober gesproken over transparantie en reële waarderingen van vastgoedbeleggingen. Tijdens dit rondetafelgesprek stonden de aanbevelingen centraal van het Platform Taxateurs en Accountants (PTA) voor meer transparantie en eenduidige taxaties van kantoren en winkelpanden.

Het gesprek was georganiseerd door AFM en DNB. De toezichthouders besteden in hun toezicht veel aandacht aan de vastgoedsector, waaronder de correcte waardering van vastgoed. Ze zijn van mening dat de vastgoedmarkt transparanter moet worden en dat er nog voldoende mogelijkheden zijn de taxaties van het vastgoed over een bredere linie te professionaliseren.

De rondetafelbijeenkomst had tot doel met marktpartijen afspraken te maken over de wijze waarop nu daadwerkelijk gekomen kan worden tot meer inzichtelijke en beter onderbouwde taxaties van het vastgoed. Op de bijeenkomst waren, naast de toezichthouders en accountants, diverse partijen uit de vastgoedbranche vertegenwoordigd, waaronder belangenorganisaties, taxateurs en projectontwikkelaars.

De aanwezigen hebben besloten de aanbevelingen nader concreet in te vullen. Ook wordt de haalbaarheid onderzocht van een centraal register van taxaties en transacties. Aart Hordijk van het PTA: ''De reacties van de aanwezigen waren overwegend positief. Ze zien de aanbevelingen als een belangrijke stap om tot een kwaliteitsverbetering van taxaties te komen."

De conclusies van het rondetafelgesprek zijn een stap in de goede richting om vastgoedtaxaties transparanter te maken, concludeerde voorzitter Ronald Gerritse van de AFM. "Het is een bemoedigend signaal, maar het is nu tijd tot actie over te gaan. Een ondoorzichtige markt kunnen we ons in deze tijd niet langer permitteren. De aanbevelingen verdienen daarom verdere, concrete uitwerking om op korte termijn tot een gedragscode te komen die bindend is voor de branche. Nu de schouders eronder.'"

De AFM en DNB willen in gesprek blijven met de vastgoedsector over onder meer de nadere invulling van de aanbevelingen.  Een derde rondetafelgesprek staat begin 2013 gepland. De PTA is een initiatief van de Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants (NBA) met medewerking van VastgoedCert. De aanbevelingen worden door hen volgende week gepubliceerd en ter consultatie aan marktpartijen aangeboden.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel