Per 1 januari 2018 is de financiële bijsluiter vervallen. Voor een groot aantal beleggingsproducten of verzekeringsproducten met een beleggingscomponent is nu het essentiële-informatiedocument verplicht.
Soorten en aantallen
Twee derde van de bijsluiters is voor een opbouwproduct, zoals een lijfrente of een beleggingsverzekering. De helft hiervan heeft betrekking op een levensverzekering.
Het risicoprofiel voor deze categorie producten voor de gehele looptijd is gelijkmatig verdeeld. Een derde van de bijsluiters is voor een schuldproduct zoals een hypotheek. Bijna alle beleggingshypotheken hebben “zeer groot” als risicoindicator voor de gehele looptijd, tegen “zeer klein” voor vrijwel alle spaarhypotheken.
Betere informatie
De online Financiële Bijsluiter Generator die de AFM beschikbaar heeft gesteld, is een hulpmiddel voor aanbieders bij het opstellen van een bijsluiter. Binnen een beveiligde omgeving maakt de onderneming de bijsluiters aan en beheert ze. Dankzij deze generator kunnen consumenten en adviseurs rekenen op betere informatie.
De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.
Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.
Informatie delen