Terug

Gerben Everts en Harman Korte treden toe tot bestuur AFM

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De AFM heeft een bestuur van vier personen gekregen. De directeuren Harman Korte en Gerben Everts zijn benoemd tot bestuurder, naast voorzitter Ronald Gerritse en bestuurslid Theodor Kockelkoren.

Minister De Jager van Financiën heeft ingestemd met het voorstel van de raad van toezicht om de twee huidige directeuren te benoemen. De raad deed de voordracht na het vertrek van René Maatman als bestuurder in april van dit jaar. Door de benoemingen, die zijn ingegaan per 1 november 2012, bestaat de leiding van de AFM niet uit vijf maar uit vier personen.

“We heten Gerben Everts en Harman Korte van harte welkom in het bestuur”, zegt George Möller, voorzitter van de raad van toezicht. ”Als directeur hebben zij reeds hun waarde voor de AFM bewezen. In de afgelopen maanden hebben zij de organisatie, samen met Ronald Gerritse en Theodor Kockelkoren, als team geleid.” Korte blijft onder meer verantwoordelijk voor het pensioen-, transparantie- en integriteitstoezicht. Everts richt zich ook als bestuurder vooral op het toezicht op accountants, financiële verslaggeving, effectenmarkten en financiële infrastructuur.

Ook bestuursvoorzitter Ronald Gerritse is zeer tevreden over de benoemingen. Hij ziet hierin ook een volgende stap in het effectiever en efficiënter maken van de AFM . “Tot 2008 waren er drie bestuurders en vier directeuren. We slanken nu  de top van de AFM verder af, van vijf naar vier. En we maken een einde aan het enigszins gekunstelde onderscheid tussen drie bestuurders en twee directeuren, die samen de ‘managementgroep’ vormden. De situatie wordt helder: de AFM staat onder leiding van een bestuur van vier.”

Volgens de Wet op het financieel toezicht moet het bestuur van de AFM uit ten minste drie en ten hoogste vijf leden bestaan. Zij worden bij Koninklijk Besluit genoemd. De Raad van Toezicht kan voor elke benoeming een niet-bindende voordracht indienen.

Korte en Everts zijn benoemd voor een periode van vier jaar. Zij kunnen tweemaal herbenoemd worden. Hun salaris wordt vastgesteld door de Raad van Toezicht, na instemming door de minister van Financiën.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel