Terug

Reactie AFM op vragen TROS Radar over oversluiten beleggingsverzekering

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) raadt consumenten met een woekerpolis aan om zelf in actie te komen. Wij hebben de indruk dat nog te weinig polishouders beseffen dat ze bij hun adviseur of verzekeraar terecht kunnen voor advies over hun huidige polis en de eventuele overstap naar een ander financieel product.

Verzekeraars en adviseurs moeten heel netjes omgaan met klanten die in het verleden een woekerpolis bij hen hebben afgesloten. Verzekeraars hebben de minister zwart op wit beloofd zo min mogelijk drempels op de werpen voor hun klanten. Bijvoorbeeld door geen kosten in rekening te brengen voor het oversluiten van een lopende beleggingsverzekering en ook niet voor het hersteladvies dat daarbij hoort.

Ook tussenpersonen moeten hun eigen klanten kosteloos helpen bij vragen over hun woekerpolis. Daarvoor is in het verleden al betaald en soms lopen provisiebetalingen nu ook nog. Ook bij hersteladvies van een tussenpersoon geldt wat ons betreft dat klanten geen rekening krijgen en dus niets hoeven te betalen.

De AFM kan niet formeel handhaven als partijen zich hier niet aan houden. Maar zij zal verzekeraars en tussenpersonen er wel op aanspreken als ze zich niet houden aan de belofte om hun klanten kosteloos te helpen bij hun woekerpolis.

De voorbeelden zoals RADAR die maandagavond 23 april heeft laten zien, zijn voor ons een signaal dat problemen mogelijk nog niet in alle gevallen op de juiste wijze worden opgelost.

De AFM verneemt graag vragen en meldingen van consumenten over de manier waarop verzekeraars of adviseurs omgaan met de kosten van advies of overstappen. U kunt hiervoor contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800-5400 540 (gratis).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel