Terug

AFM vraagt aandacht voor beleggingen in edelmetaal

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) constateert dat het aanbod van edelmetalen (meestal goud en/of zilver) een grote vlucht heeft genomen. Als edelmetaal na aankoop wordt opgeslagen door de verkoper of een derde, is meestal sprake van een beleggingsobject. Aanbieders van beleggingsobjecten moeten een vergunning van de AFM hebben of vrijgesteld zijn van de vergunningplicht.

De AFM adviseert iedereen die wil investeren in edelmetaal vooraf goed onderzoek te doen naar de vergunningplicht van de partij waarmee zaken wordt gedaan, maar ook naar de economische risico’s die daaraan zijn verbonden. Investeren in edelmetaal blijft een belegging waarbij rendement niet kan worden gegarandeerd. In economisch betere tijden kan de goudkoers dalen.

Specifieke risico’s voor verkoop via webshops

De AFM constateert dat edelmetaal vaak wordt verkocht via webshops. Verkoop via internet, waarbij het aangekochte product direct na aankoop wordt beheerd door een derde, brengt bijzondere risico’s met zich mee. De belegger kan dan moeilijker controleren of het bestelde product daadwerkelijk is geleverd.

Als beleggingsobjecten worden aangeboden via een webshop en er geen mogelijkheden zijn om contact met de aanbieder op te nemen, of dit alleen kan via e-mail, dan is de aanbieder mogelijk malafide. Een belegger moet extra op zijn hoede zijn als een aanbieder van edelmetaal nog maar kort bestaat, geen AFM-vergunning heeft en een aanbieding doet die te mooi lijkt om waar te zijn (afwijkende lage prijsstelling en/of het in vooruitzicht stellen van zeer hoge rendementen).

Wanneer is edelmetaal een beleggingsobject?

De AFM ziet edelmetaal als beleggingsobject, als de belegger het edelmetaal niet zelf beheert. De aanbieder kan het edelmetaal bijvoorbeeld in een kluis bewaren of het laten bewaren door een door hem ingeschakelde derde. Het edelmetaal komt niet in handen van de belegger. Daarnaast gelden nog enkele andere criteria om te bepalen of edelmetaal is aan te merken als beleggingsobject. Consumenten kunnen hier meer over lezen op de website van de AFM.

Vergunning

Beleggingsobjecten mogen aan beleggers worden aangeboden als de AFM een vergunning heeft verleend of een vrijstelling van toepassing is. Verleende vergunningen staan in het register van de AFM. De AFM benadrukt dat een vergunning niet de risico’s wegneemt die een belegger met een investering loopt. Aanbieders van beleggingsobjecten kunnen ook vrijgesteld zijn van de vergunningplicht, bijvoorbeeld als de geboden investering meer dan €100.000 bedraagt. In dat geval valt de aanbieder niet onder het toezicht van de AFM.    

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel