Terug

AFM waarschuwt kredietbemiddelaars voor illegale tips

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De AFM heeft vernomen dat er een of meerdere illegale partijen actief zijn met het verkopen van tips aan kredietbemiddelaars. Er zijn al verschillende bemiddelaars benaderd om zogeheten 'leads' te kopen uit een groot klantenbestand van consumenten die een consumptief krediet hebben. Het sterke vermoeden bestaat dat het om gestolen klantenbestanden gaat.

De AFM raadt kredietbemiddelaars sterk aan om goed te controleren met wie ze zaken doen, voordat leads worden aangekocht. Ze lopen anders grote kans mee te werken aan illegale (onder)bemiddeling. Doe dus alleen zaken met vergunninghouders, ook als het gaat om leads.  

Vooralsnog is niet gebleken dat consumenten benaderd zijn op basis van illegale leads. Wel raadt de AFM consumenten aan om goed op te letten als ze telefonisch worden benaderd voor het af- of oversluiten van een lening.

Sluit niet meteen een krediet af en neem voldoende bedenktijd. Zet bij het eventueel oversluiten van een krediet alle voor- en nadelen op een rij. En let op bij het aanbod voor aanvullende verzekeringen en de kosten die daarvoor in rekening worden gebracht.

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel