Terug

Maximumkredietvergoeding bij roodstanden en flitskredieten

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Met ingang van 1 juni 2011 zijn de bepalingen uit de Richtlijn Consumentenkrediet opgenomen in de Nederlandse wetgeving. De Richtlijn heeft als doel consumenten in Europa beter te beschermen en een transparantere Europese markt. Met de komst van de richtlijn gelden er gewijzigde transparantie eisen voor kredietaanbieders.

Het kredietprospectus wordt bijvoorbeeld vervangen door Europese standaardinformatie en adverteren met lage instaprentes wordt verboden. In reclame-uitingen moet het ‘jaarlijks kostenpercentage’ (JKP) vermeld worden. Dit zijn de totale kosten voor het krediet uitgedrukt in een percentage van het kredietbedrag.

Ook kredieten met een looptijd korter dan drie maanden (de zogenoemde flitskredieten) zullen aan de regels moeten voldoen. Voor (geoorloofde) roodstanden die binnen één tot drie maanden worden afgelost zal een beperkte informatieplicht gelden.

Consumenten krijgen meer rechten voor het beëindigen van de kredietovereenkomst en het vervoegd aflossen van consumptieve kredieten. Op de AFM website staat een overzicht van alle belangrijke wijzigingen die de Richtlijn met zich meebrengt.         

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel