Terug

AFM bereid tot gesprek over woningmarkt

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten is bereid om deel te nemen aan gesprekken over de woningmarkt. Dit heeft AFM-voorzitter Ronald Gerritse laten weten naar aanleiding van berichtgeving over het initiatief van Rabobank-bestuursvoorzitter Piet Moerland.

“De AFM let in het bijzonder op de belangen van mensen die een hypotheek willen”, aldus Gerritse. “Wij zien dat er problemen zijn op de woningmarkt en dragen graag bij aan een gesprek over verbeteringen. Wat ons aanspreekt in het plan van Moerland is de mogelijkheid om hypotheken eenvoudiger en begrijpelijker te maken. Ook bespreken wij graag hoe we overkreditering ook langs andere wegen kunnen tegengaan. Uiteraard moeten hierbij, naast banken en andere financiële ondernemingen, ook de overheid en consumentenorganisaties betrokken zijn.”

Per 1 augustus worden de regels voor hypotheekverstrekking aangescherpt via de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen van de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars. De AFM vindt deze aanscherping belangrijk om overkreditering tegen te gaan. Gerritse: “Afspraak is afspraak. Dat is en blijft ons uitgangspunt.”

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel