Terug

AFM waarschuwt tegen Groen Belang

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten niet in te gaan op aanbiedingen van Groen Belang. De AFM meent dat Groen Belang in Nederland financiële producten aanbiedt in strijd met de Wet op het financieel toezicht.

Groen Belang verleent geen medewerking aan het onderzoek van de AFM naar haar bedrijfsactiviteiten. De AFM heeft aan Groen Belang daarom een last onder dwangsom opgelegd (zie persbericht van 7 februari 2011).

Groen Belang gebruikt de volgende gegevens:
- Website: www.groenbelang.nl
- E-mailadres: info@groenbelang.nl
- Antwoordkaarten die zijn ingesloten in tijdschriften
- Brochures

De AFM raadt consumenten die met een instelling of persoon zaken willen doen aan vóóraf op de website van de AFM in het relevante register te controleren of de desbetreffende instelling of persoon is geregistreerd en in Nederland financiële producten mag aanbieden. De AFM raadt consumenten tevens dringend aan om vooraf de waarschuwingslijsten te raadplegen voordat men in zee gaat met een partij om financiële producten af te sluiten.

Ook wijst de AFM nogmaals op haar waarschuwing aan beleggers in hout van 16 november 2010.

Op www.afm.nl/waarschuwingslijsten toont de AFM drie waarschuwingslijsten: (1) De waarschuwingslijst AFM. Hier staan instellingen en personen die geen vergunning hebben terwijl ze die volgens de wet wel zouden moeten hebben. Ook staan er instellingen die geen prospectus uitgeven bij hun effecten, terwijl ze dat wel zouden moeten doen volgens de wet. (2) De waarschuwingslijst boiler rooms. Hier staan ondernemingen die ongevraagd beleggers hebben benaderd met een beleggingsvoorstel. De ondernemingen op deze waarschuwingslijst beschikken niet over een AFM-vergunning of een Europees Paspoort. (3) De waarschuwingslijst buitenland. Hier staan instellingen waartegen buitenlandse toezichthouders hebben gewaarschuwd.

Consumenten kunnen bij vragen of klachten ook contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0900- 5400 540 (0,05 euro per minuut).


De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

 


 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel