Terug

Enkele tips over je spaarrekening

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Het loont om regelmatig te kijken of je spaargeld voldoende rente krijgt. Maar laat je niet gekmaken door rente. Een hoge rente is vaak de vergoeding voor een hoger risico. Kijk dus ook naar de andere voorwaarden en garanties.

Waar is mijn geld veilig?
Als toezichthouder op de financiële markten krijgt de AFM vaak de vraag waar geld veilig staat. Er is geen simpel antwoord. Financiële instellingen staan onder toezicht van een toezichthouder.

Bij banken controleert De Nederlandse Bank (DNB) of ze voldoende geld beschikbaar hebben om hun bank draaiende te houden. De AFM kijkt op haar beurt naar het gedrag van financiële instellingen. We letten daarbij op of ze consumenten juiste informatie geven die helpt om een beslissing te nemen.

Bij sparen maak je het geld over naar de bank. Als de bank dan failliet gaat, valt het geld in de boedel van de failliete bank. In ruil daarvoor garandeert de Nederlandse staat dit spaargeld tot een bedrag van €100.000,-. Over deze garantie later meer.


Waar krijg ik het meest voor mijn spaargeld?

Op een aantal websites kun je gemakkelijk rentestanden met elkaar vergelijken. Zo geven independer.nl en de begin 2009 geintroduceerde laagstespaarrentes.nl een overzicht van spaarrentes. Maar let op: alleen kijken naar de rente is niet voldoende. 

Open je een andere spaarrekening, let dan ook op de volgende zaken:

  • Kun je tussentijds het geld gratis opnemen? Wil je dat ook?
  • Voor welke periode geldt de aangeboden rente?
  • Valt het spaargeld volledig onder het depositogarantiestelsel?

Dan is het spaargeld in ieder geval gegarandeerd tot € 100.000,-. Sommige buitenlandse banken vallen niet onder deze regeling. Wil je weten of jouw bank in deze categorie valt? Kijk dan of de bank voorkomt in het Wft-register van De Nederlandsche Bank op www.dnb.nl.   

 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel