Terug

Duidelijkheid over beloning bevordert neutraal advies

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Heb je na 1 april een hypotheek afgesloten via een tussenpersoon? Dan moet deze tussenpersoon je de exacte hoogte van zijn beloning hebben gegeven. Deze informatie moet hij ook geven bij de aanschaf van een complex product, zoals een beleggingsverzekering.

En de regels gaan verder. Ook als je je oriƫnteert op de aanschaf van een complex product moet de tussenpersoon je vanaf 1 juli 2009 een zogenaamd dienstverleningsdocument aanbieden. In dit document geeft de tussenpersoon een inschatting van de beloning die hij krijgt als je een product bij hem afsluit en wat hij daar allemaal voor doet. Dit document kan je helpen verschillende tussenpersonen met elkaar te vergelijken.

Waarom zijn deze regels eigenlijk ingesteld?
Mensen denken vaak dat de regels zijn ingesteld zodat je geld kunt besparen. Maar dat is niet het geval: vroeg of laat betaalje het bedrag toch (voor het advies en bemiddeling van de tussenpersoon). Nee, de regels zijn ingesteld om onafhankelijk advies van tussenpersonen te bevorderen. Als de tussenpersoon helderheid moet geven over de manier waarop hij beloond wordt, zul je het eerder doorhebben als hij een product aanbiedt, waar alleen hij zelf rijker van wordt.

Dus:

  • Vraag altijd door wat de alternatieven zijn voor het product (en vraag ook naar de hoogte van de provisie bij dat product).
  • Beoordeel kritisch of het product dat je krijgt aangeboden, ook bij je past. Teken niet als je nog twijfelt.
  • Als de tussenpersoon geen helderheid geeft over zijn beloning, vraag er dan om. Maar meldt het ook aan de AFM. Wij horen graag je ervaringen met tussenpersonen en hoe ze invulling geven aan de nieuwe regels.
Het Meldpunt Financiƫle Markten hoort graag je ervaringen met transparante tussenpersonen via www.afm.nl/contact. Op de consumentensite van de AFM is ook een aantal voorbeelden opgenomen hoe provisie in de praktijk werkt. Zie daarvoor de link aan de rechterkant van deze pagina.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel