Terug

Een verzekerde lening?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Bij een lening kun je een betalingsbeschermer afsluiten. Dit zijn verzekeringen waarmee bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden de maandelijkse kosten van de lening (tijdelijk) doorbetaald worden.

Van de consumenten die een consumptief krediet afsluiten, sluit ruim een derde ook een betalingsbeschermer af. Ongeveer één op de vijf consumenten sluit bij een nieuwe hypotheek een verzekering af voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

De verzekeringspremie kun je betalen via een periodieke premiebetaling, bijvoorbeeld elke maand. Je kunt ook betalen met een koopsom. Dan betaal je vooraf in één keer alle verzekeringspremies voor de gehele looptijd van de lening. De koopsom kan vaak ook in de hypotheek of lening meegefinancierd worden. Bemiddelaars van consumptief krediet krijgen provisie voor de verkoop van betalingbeschermers. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat de provisies kunnen oplopen tot 86% van de koopsom. Bij woonlastenverzekeringen bij een hypotheek, kunnen de provisies oplopen tot 71% van de koopsom.

Per 1 januari 2010 worden betalingsbeschermers onder de regels voor beloningstransparantie gebracht. Dat betekent onder andere dat de bemiddelaar vooraf moet vertellen hoe hoog de provisie is en dat de provisie passend moet zijn. Een passende provisie komt de kwaliteit van de dienst ten goede. Hypotheekadviseurs moeten in hun adviesgesprek vragen hoe jij wilt omgaan met de risico's van overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld of je een betalingsbeschermer wil afsluiten of dat je de risico's zelf wilt dragen.

Kijk altijd in de voorwaarden van betalingsbeschermers in welke situaties er wel of niet wordt uitgekeerd. Het kan zijn dat een betalingsbeschermer voor jou geen goed product is. Heb je net een adviesgesprek gehad met een hypotheekadviseur? Heeft de adviseur dan alles gedaan om je een goed advies te kunnen geven? Als je dat wil weten, vul dan de Checklist Hypotheekgesprek in. Ook als je al een hypotheek hebt afgesloten en benieuwd bent of de adviesgesprekken zijn verlopen zoals het hoort, kun je deze checklist gebruiken.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel