Terug

Hoeveel kost jouw lening?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Geld lenen kost geld. Dat wist je natuurlijk al. Maar weet je ook hoeveel een lening mag kosten?

Een lening moet je altijd aflossen. Daarnaast betaal je rente. De hoogte van de rente kan verschillen per kredietverstrekker en per soort lening. Aanbieders van een persoonlijke lening, doorlopend krediet of creditcard moeten zich wel houden aan de wettelijke rente. Dat is de maximale rente die de kredietaanbieder volgens de wet per jaar in rekening mag brengen. De wettelijke rente is variabel. Wijzigingen worden altijd officieel bekend gemaakt in het Staatsblad. Op de website van de Nederlandsche Bank (Dnb) kun je zien hoe hoog de wettelijke rente de afgelopen jaren was.

De kredietverstrekker mag bovenop de wettelijke rente een opslag van 12% berekenen. De rente die je betaalt over je lening mag dus nooit hoger zijn dan de wettelijke rente + 12%.

Per 1 januari 2010 gaat de wettelijke rent omlaag van 4% naar 3%. Dat wil zeggen dat de rente die je over jouw lening betaalt niet hoger mag zijn dan 15% per jaar (3% wettelijke rente + 12% opslag).

De wettelijke rente geldt momenteel alleen voor consumptieve kredieten met een looptijd van meer dan drie maanden. De regel geldt dus niet voor de zogenaamde flitskredieten of flexkredieten. Dit zijn leningen die je binnen korte tijd (vaak binnen een maand) moet aflossen. Je kunt deze leningen vaak op een snelle manier via e-mail of sms afsluiten. Bedrijven die deze leningen aanbieden vallen buiten het toezicht van de AFM. Het ministerie van Financiƫn streeft ernaar om de regels per juni 2010 ook voor flitskredieten te laten gelden. Voor dit soort leningen betaal je nu vaak een rentepercentage dat veel hoger is dan de wettelijke rente. Soms wel 25% per maand. Lenen kost geld. Maar snel lenen kost vaak veel meer geld!

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel