Terug

AFM: Ruim 80 procent banners over lenen voldoet aan reclameregels

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Eind 2007 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek gedaan naar banners op internet met reclame voor lenen. Ruim tachtig procent van de onderzochte banners voldeed aan de wettelijke reclameregels. In 2006 voldeed 60% aan de regels.

Foutieve banners aangepast
In totaal 299 banners van 9 kredietverstrekkers en 16 bemiddelaars zijn beoordeeld. Er zijn meer dan 400 verschillende websites gescreend. De leenbanners van drie van de onderzochte marktpartijen voldeden niet aan de reclameregels. Deze drie marktpartijen zijn door de AFM aangesproken. Ze hebben hierop hun banners aangepast of verwijderd. Uit de doorlopende monitoring na afloop van het onderzoek bleek dat vrijwel alle leenbanners aan de reclameregels voldeden.

Wettelijke reclameregels gelden ook voor banners en tekstadvertenties
Een banner is een zelfstandige reclame-uiting. Ook tekstadvertenties op internet, zoals gesponsorde koppelingen bij Google, zijn volgens de AFM zelfstandige reclame-uitingen. Daarom gelden de wettelijke reclameregels ook voor banners en tekstadvertenties.

Meer informatie verplicht als een maandlast of rente wordt genoemd
Een adverteerder is verplicht extra informatie te geven, als in een reclame voor lenen een maandlast of een rentepercentage genoemd wordt. In een tabel moet de adverteerder dan de maandlast, de effectieve rente, de looptijd en de totale prijs noemen. Ook moet duidelijk zijn of het om een doorlopend krediet gaat of niet, en waar het kredietprospectus te krijgen is.

In de meeste leenbanners staat geen maandlast of rentepercentage. Adverteerders hanteren meer algemene bewoordingen. Zodra een maandlast of rente wordt genoemd, moet de consument aanvullende informatie krijgen. Zodat hij beter inzicht krijgt in de leenaanbiedingen en deze onderling kan vergelijken.

Consumenten die een advertentie zien en daar toch twijfels bij hebben kunnen dit melden bij de AFM. Dat kan via www.afm.nl/contact of via het Meldpunt Financiële Markten op 0900 - 5400 540 (0,05 euro per minuut).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel