Terug

Standpunt AFM themaonderzoek Hypotheekadvies

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Naar aanleiding van het artikel in de Telegraaf van 15 februari 2007 ‘Advies over hypotheek vol leugens’ wil de AFM het volgende mededelen:

De AFM voert op dit moment een themaonderzoek naar de kwaliteit van advies op de hypotheekmarkt uit. Doelstelling van het onderzoek is om te bepalen of:

  • Het proces van advisering en het vastleggen van het advies voldoet aan de eisen van de Wft,
  • De hypotheekadvisering leidt tot een passend advies aan de consument.

In februari heeft de AFM in voorbereiding op dit themaonderzoek een pilot uitgevoerd bij vier bedrijven. Uit deze pilot, en reguliere toezichtonderzoeken die in 2006 zijn uitgevoerd, blijken bij een aantal van deze bedrijven onvolkomenheden te bestaan in zowel de uitkomsten van het adviesproces als in het proces zelf. De keuze van de te onderzoeken bedrijven was risicogeoriënteerd, dat wil zeggen dat de AFM hiervoor bedrijven heeft geselecteerd waarbij er sprake was van een verhoogde kans dat de zaken niet op orde zouden zijn.

De AFM gaat er bij het huidige themaonderzoek niet van uit dat het totaalbeeld van de bevindingen negatief zal zijn. De AFM doet geen uitspraken over eventuele bevindingen voor het onderzoek afgerond is.

De onderzoeken voor het thema zullen in de eerste helft van 2007plaatsvinden, waarna de AFM haar conclusies zal publiceren.

Los van dit themaonderzoek heeft de AFM verder in haar reguliere toezichtonderzoeken in 2006 geconstateerd dat nog een aanzienlijk aantal bedrijven niet (geheel) voldoet aan de eisen van de Wfd (de wet die nu door de Wft is vervangen). Dit varieert in ernst tussen onvolkomheden in de dossiervorming en ernstiger overtredingen van de wet.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel