Terug

Kan ik mijn pensioen eerder in laten gaan?

Het eerder in laten gaan van je pensioen is vaak mogelijk, maar hangt af van je pensioenregeling. Lees het in je Pensioen 1-2-3 of vraag het aan je pensioenuitvoerder. 

Let op: gaat je pensioen eerder in? Dan ontvang je wel levenslang een lagere pensioenuitkering. Dat komt doordat je minder lang pensioen opbouwt en je pensioen over een langere periode uitbetaald moet worden. Ook betaal je vaak voor je AOW-leeftijd meer belasting dan na je AOW-leeftijd.

Vaak is het mogelijk om eerst voor een hoge en dan een lager pensioen te kiezen. Ook een combinatie van eerder met pensioen gaan en een keuze tussen een hoge of lage uitkering is vaak mogelijk. Als je wilt weten wat mogelijk is en wat dat financieel voor jou betekent, dan kan je jouw pensioenuitvoerder om een berekening vragen.

Vanaf 1 juli 2016 nieuwe belastingregels

Je kunt nu vanaf 5 jaar voordat je AOW ingaat je pensioen laten inggaan en daarnaast blijven werken. Wil je je pensioen nog eerder laten ingaan, bijvoorbeeld op je 55ste jaar? Dat kan alleen als je stopt met werken, of voor het gedeelte dat je stopt met werken. Meer informatie kun je krijgen bij jouw pensioenuitvoerder(s).

 Naar alle veelgestelde vragen