Terug

Veelgestelde vragen over Pensioen - verplichte informatie

Hier vind je veelgestelde vragen. Klik op een vraag en je ziet direct ons antwoord. Staat je vraag er niet tussen? Of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via het online contactformulier. Kijk ook eens op www.wijzeringeldzaken.nl of www.pensioenkijker.nl.

Veelgestelde vragen over Pensioen - verplichte informatie

Waar kan ik mijn pensioengegevens vinden?

Al je pensioengegevens vind je op de mijnpensioenoverzicht.nl

Vind je ze daar niet of begrijp je iets niet? Vraag je werkgever of je pensioenuitvoerder om uitleg.

Stuur deze vraag door

Welke informatie ontvang ik van mijn pensioenuitvoerder?

Welke informatie je ontvangt van je pensioenuitvoerder en wanneer, lees je hier op de website: Welke pensioeninformatie ontvang je?

Stuur deze vraag door

Krijg ik van mijn oude pensioenuitvoerder ook jaarlijks een UPO?

Meestal krijg je een keer in de vijr jaar een Uniform Pensioen Overzicht (UPO) van je oude pensioenuitvoerder(s). Sommige pensioenuitvoerders sturen ook aan hun oude pensioendeelnemers jaarlijks een UPO. Jouw pensioengegevens staan in ieder geval ook op mijnpensioenoverzicht.nl.

Stuur deze vraag door

Moet een pensioenuitvoerder mij informeren over een wijziging in de pensioenregeling?

Ja, je moet hierover geïnformeerd worden. De informatie over de wijziging moet je uiterlijk drie maanden nadat de wijziging is ingegaan ontvangen van je pensioenuitvoerder. Soms is het mogelijk om een stem uit te brengen over een voorgestelde wijziging. Vraag dit na bij je pensioenuitvoerder of werkgever.

Wat kun je ermee?

Met deze informatie kun je een inschatting maken wat de wijziging voor jou betekent. Misschien moet je extra maatregelen nemen om eventuele nadelige gevolgen van de wijzigingen op te vangen. Bewaar deze informatie goed!

Begrijp je de wijziging niet, vraag uitleg aan je pensioenuitvoerder of je werkgever.

Stuur deze vraag door

Welke informatie kan ik zelf opvragen bij mijn pensioenuitvoerder?

De volgende informatie kun je bij je pensioenuitvoerder opvragen:

  • Jaarverslag en jaarrekening
  • Pensioenreglement
  • Uitvoeringsovereenkomst of uitvoeringsreglement
  • Overzicht van de hoogte van je opgebouwde pensioen
  • Informatie over de gevolgen van uitruil. Onder bepaalde voorwaarden kun je bijvoorbeeld je partnerpensioen uitruilen in ouderdomspensioen of andersom. Of je kunt bijvoorbeeld eerder of later met pensioen gaan. Ook kun je een aanvraag doen om in de eerste jaren van je pensioen een hogere pensioenuitkering te ontvangen gevolgd door een (levenslang) lager pensioen. Als je meer wilt weten over hoe hoog je uitkering dan zal zijn, kun je een berekening laten maken. Het kan zijn dat het pensioenfonds dit alleen tegen betaling verstrekt.
  • Overzicht van het mogelijk te bereiken kapitaal bij een beschikbare premieovereenkomst
  • Overzicht van de hoogte van de in te kopen pensioenuitkeringen bij kapitaalovereenkomsten en beschikbare premieovereenkomst
  • Overzicht van de beleggingsmogelijkheden, de beleggingsportefeuille, de risico’s en de kosten bij beschikbare premierovereenkomst.

 

Stuur deze vraag door