Terug

Veelgestelde vragen over pensioen - vast - en variabel-pensioen

Veelgestelde vragen over Pensioen - Vast - en variabel pensioen

Wat zijn de voor- en nadelen van vast en variabel pensioen?

Een vast pensioen staat vanaf je pensionering levenslang vast, dus is zeker. De hoogte van het vaste pensioen is wel afhankelijk van de rente op 1 moment. Na pensionering loop je vaak wel inflatierisico: als de prijzen stijgen en je pensioen stijgt niet mee dan verlies je koopkracht (kun je minder kopen).
De hoogte van een variabel pensioen wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld, en is dus onzeker. Een variabel pensioen kan een hoger pensioen opleveren, maar ook een lager pensioen. De hoogte is niet afhankelijk van de beleggingen en rente op één moment, maar blijft ook na pensionering afhankelijk van beleggingen en rente (en soms ook van de levensverwachting).

Stuur deze vraag door

Wat is het verschil tussen de voorlopige en definitieve keuze?

Een voorlopige keuze maak je op het moment dat dat relevant is voor de beleggingen. Je pensioenuitvoerder vraagt je dan om een voorlopige keuze tussen vast en variabel te maken. Die keuze kun je bij pensionering nog wijzigen in een definitieve keuze. Deze kun je niet meer aanpassen.

Stuur deze vraag door

Hoe belangrijk is de keuze tussen de voorlopige en definitieve keuze?

Heel belangrijk: ze hebben direct invloed op de hoogte van je pensioen. Voor vast en variabel pensioen zijn andere beleggingsmixen nodig: je uitvoerder kan die mix eerder aanpassen op jouw situatie als je de voorlopige keuze goed maakt. Bij pensionering bepaalt de keuze de hoogte en zekerheid van je pensioen.

Stuur deze vraag door

Hoe maak ik een keuze tussen vast en variabel pensioen?

Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl hoe je inkomen na pensionering er ongeveer uit komt te zien. Je ziet daar je totale werknemerspensioen en AOW. Bedenk welk pensioen en welke risico’s er bij jou en jouw financiële situatie passen. In een standaardmodel en/of offerte zie je bijvoorbeeld hoeveel pensioen je bij een vast en variabel pensioen kunt verwachten. Vraag je pensioenuitvoerder om meer informatie. Je kunt daarnaast ook naar een adviseur gaan. Lees onze tips over vast - en variabel pensioen.

Stuur deze vraag door

Wat moet ik doen als ik geen keuze kan of wil maken?

Zoek hulp, bij je pensioenuitvoerder of bij een onafhankelijk adviseur. Het is belangrijk dat je een keuze maakt die bij je past. Je inkomen na pensionering hangt ervan af. Als je echt geen keuze wil maken, dan moet je uitvoerder uitgaan van een vast pensioen. Dat levert doorgaans een lager maar zekerder pensioen op.

Stuur deze vraag door

Wanneer mag ik naar een andere pensioenuitvoerder en wanneer niet?

Als je eigen uitvoerder geen variabel pensioen aanbiedt, mag je een variabel pensioen bij een andere uitvoerder kopen. Je kapitaal moet dan wel groot genoeg zijn. Meestal hanteren uitvoerders een minimumgrens. Die verschillen per uitvoerder, maar ligt ongeveer rond 25.000 euro.

Stuur deze vraag door

Wat moet ik doen als ik naar een andere pensioenuitvoerder wil?

Zoek hulp, bij je pensioenuitvoerder of bij een onafhankelijk adviseur. Je kunt een standaardmodel met informatie en/of offertes opvragen bij diverse pensioenuitvoerders.

Stuur deze vraag door

Welke keuzes moet ik nog meer maken als ik wil kiezen tussen een vast of variabel pensioen?

Afhankelijk van je omstandigheden moet je vaak ook een moment kiezen waarop je met pensioen wilt, of dat geheel of gedeeltelijk is, of je pensioen voor je partner wil verzekeren of niet, en of je bijvoorbeeld een periode een hoger pensioen wilt en daarna een lager. Kijk voor alle mogelijkheden op de website of MijnOmgeving van je pensioenuitvoerder. Stuur deze vraag door

Wat moet ik doen als ik maar een klein kapitaal heb opgebouwd?

Kijk of je meerdere kleine kapitalen hebt opgebouwd. Het kan voordelig zijn om die samen te voegen tot 1 groter kapitaal. Mogelijk is er dan genoeg om een keuze te kunnen maken tussen vast en variabel pensioen. Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Je kunt ook meer informatie vragen bij je pensioenuitvoerder over de voor- en nadelen van afkoop van een klein pensioen, over de mogelijkheden voor waardeoverdracht, of een adviseur om hulp vragen.

Stuur deze vraag door

Welke informatie moet mijn pensioenuitvoerder mij geven?

Je pensioenuitvoerder moet je in ieder geval laten weten wanneer je een keuze moet maken en je begeleiden bij het maken van die keuze. Ook hoor je hoe hoog je opgebouwde kapitaal is en wat je mogelijkheden zijn voor vast en variabel pensioen. Je krijgt onder meer een standaardmodel vast-variabel pensioen met voor- en nadelen en verschillende scenario’s. Stuur deze vraag door

Wat is de rol van de AFM?

De AFM onderzoekt of pensioenuitvoerders zich houden aan wet- en regelgeving op het gebied van productontwikkeling, keuzebegeleiding en informatie die zij geven aan deelnemers en adviseurs. De AFM beoordeelt signalen van consumenten of anderen over mogelijke wetsovertredingen.

Stuur deze vraag door