Terug

Waarom ligt het voorstel voor mijn hypotheekrente hoger dan de rente op de website van de hypotheekaanbieder?

Het hypotheektarief is afhankelijk van de verhouding tussen lening en de marktwaarde van de woning. Als je meer wilt lenen dan de waarde van je woning zal je een hogere rente moeten betalen dan als je minder leent dan de waarde van je woning. Als je meer leent loopt de bank namelijk een groter risico dat de lening niet wordt terugbetaald.

Aanbieders hebben op hun website meestal verschillende tarieven: voor leningen tot ongeveer 100% marktwaarde, vanaf 100% marktwaarde en met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Naast deze tarieven hanteren de meeste aanbieders ook kortingen als je een bepaalde hypotheekvoorwaarde laat vallen. Bijvoorbeeld als je niet kiest voor boetevrij af te kunnen lossen bij verhuizen. Voldoe je niet aan deze kortingsvoorwaarden dan zal voor jou over het algemeen een hoger rentetarief gelden. Belangrijke voorwaarde is wel dat een bank die individuele kortingen verstrekt aan nieuwe klanten, die ook aan moet bieden aan haar bestaande klanten.Naar alle veelgestelde vragen