Terug

Wat kost een hypotheekadvies?

De AFM heeft geen richtlijnen voor de kosten van een gemiddeld hypotheekadvies. Als je de financieel adviseur rechtstreeks betaalt voor zijn dienstverlening mag de adviseur geen onredelijk hoge kosten in rekening brengen voor het advies. Hiervoor geldt de ‘kennelijke onredelijkheidnorm’, waaraan een financieel adviseur zich moet houden. Dat betekent dat de kosten in verhouding moeten staan tot de inspanningen van de adviseur. Je moet overigens zelf bepalen of je de advieskosten voor de dienstverlening redelijk vindt.

De hoogte van de advieskosten hangt af van jouw persoonlijke situatie en het aantal uren dat een adviseur voor je werkt. Het kan zijn dat je ook zelf werk voor kunt bereiden, dat scheelt dan weer tijd voor de adviseur en in de kosten.

De uurtarieven die financieel adviseurs hanteren en de tijd die zij nodig hebben voor een bepaald advies kunnen verschillen. Wil je weten wat een bepaald advies gemiddeld kost? Vergelijk dan eens een aantal dienstverleningsdocumenten van verschillende financieel adviseurs. Het dienstverleningsdocument vind je op de website van de financieel dienstverlener.

Soms kan je ook een product afsluiten zonder advies. Dat heet execution only. Je betaalt dan alleen afsluitkosten, maar geen advieskosten.

Heb je klachten over een onredelijk hoge rekening voor advies? Meld dit dan via het contactformulier van het Meldpunt Financiële Markten of kijk op www.afm.nl/klacht wat je kunt doen met je klacht.Naar alle veelgestelde vragen