Terug

Veelgestelde vragen over betalingsverkeer - algemeen

Op deze pagina vind je vragen en antwoorden over betalingsverkeer. De Nederlandsche Bank (DNB) houdt in Nederland toezicht op het betalingsverkeer.

Veelgestelde vragen over Betalingsverkeer - algemeen

Binnen welke termijn hoort een bank een overschrijving te verwerken?

Overschrijvingen tussen banken worden verwerkt door Equens. In principe moeten betalingsopdrachten binnen 24 uur verwerkt worden. Betalingen die na 15:00 uur, vlak voor of in het weekend óf op (inter) nationale feestdagen worden opgegeven, worden de eerstvolgende werkdag verwerkt en bijgeboekt. Het kan dus zo zijn dat een betaling er meerdere dagen over doet als er bijvoorbeeld een weekend en een feestdag tussen zit. 

Stuur deze vraag door

Wat zijn bitcoins?

Bitcoin is een virtuele valuta. Op dit moment betekent dit dat het een ongereguleerde vorm van virtueel geld is. Bitcoin onderscheidt zich van ‘traditioneel geld’ (zoals de euro) doordat het geen centrale uitgever kent die je aansprakelijk kan stellen als dat nodig zou zijn. Bitcoin is ook anders dan andere virtuele valuta’s, die bijvoorbeeld worden gebruikt om in computerspelletjes aankopen te doen. De valuta kan worden gekocht voor traditioneel geld maar ook kan worden verkocht voor traditioneel geld.

Stuur deze vraag door

Ik kan nergens een bankrekening openen. Wat kan ik doen?

Als je om welke reden dan ook niet de beschikking hebt over een werkende bankrekening kun je een basisbankrekening openen. Voorwaarden zijn dat je:

  • minimaal 18 jaar bent
  • een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland hebt, of een postadres bij erkende hulpverleningsorganisatie of overheidsinstantie
  • een geldig identiteitsbewijs kunt tonen.
Stuur deze vraag door

Kan ik een automatische incasso terugboeken?

Je kunt een eenmalige of doorlopende incasso binnen 8 weken terugboeken (storneren) zonder een reden op te geven.

Bij kansspelen is het ook mogelijk om de incasso bij een machtiging terug te laten boeken. Hiervoor geldt wel dat dit alleen kan als er geen betalingsverplichting is. Consumenten kunnen bijvoorbeeld niet ná de trekking (omdat ze niets gewonnen hebben) storneren.

Lees meer op de website van incassomachtigen.nl.

Stuur deze vraag door

Wat is IBAN?

IBAN staat voor International Bank Account Number.

Dit rekeningnummer is in elk land op soortgelijke wijze opgebouwd. Het nummer bestaat uit het huidige rekeningnummer, dat vooraf wordt gegaan door de landcode (NL voor Nederland), een controlegetal (twee cijfers), een code van de bank (in Nederland vier letters) en één of meerdere nullen.

In Nederland bestaat IBAN uit 18 tekens, in andere landen varieert dit van 15 tot maximaal 34 tekens. Je IBAN-nummer kun je vinden op je rekeningoverzichten.

Stuur deze vraag door

Hoe kan ik fraude met mijn bankrekening voorkomen?

Op veilig bankieren lees je wat je kunt doen om fraude te herkennen en te voorkomen.

Ben je toch de dupe geworden van fraude. Meld het dan zo snel mogelijk bij je bank.

Stuur deze vraag door