Terug

In welke vorm worden vastgoedbeleggingen aangeboden?

Hoewel er veel namen worden gebruikt, zijn er kort gezegd twee mogelijkheden: beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn makkelijk te verhandelen, niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen moeilijker of zelfs niet. De waarde van beleggingen in beursgenoteerde vastgoedfondsen kan daarentegen sneller veranderen als gevolg van deze verhandelbaarheid en van beurssentimenten. Als je je keuze hebt gemaakt, is vervolgens de vraag wat voor product je wilt kiezen. De twee meest voorkomende mogelijkheden zijn:

  • Beleggen door aankoop van een participatie/deelnemingsrecht/certificaat: je wordt participant / aandeelhouder/ certificaathouder van een fonds dat belegt in vastgoed. Je deelt dan in de lusten (rendement) en de lasten (je kunt je geld kwijtraken). Doorgaans heb je stemrecht, bijvoorbeeld in een besluit om later het vastgoed te verkopen. Zonder stemrecht kun je geen invloed uitoefenen. Je doet er goed aan dit na te vragen bij de aanbieder. Dit zou ook moeten staan in een prospectus. In een prospectus omschrijft een aanbieder zijn investeringsplannen, de risico’s, het stemrecht en de mogelijkheid om de participaties te verkopen aan een ander.
  • Beleggen door aankoop van een obligatie: je koopt een waardepapier dat gedurende een bepaalde looptijd rente uitkeert. Die rente die wordt voorgespiegeld is niet gegarandeerd, ook al wordt soms gesuggereerd dat er sprake is van een ‘vaste rente’ of iets dergelijks. Jouw inleg moet na de looptijd van de obligatie worden terugbetaald. Echter, niets is zeker, net als bij andere beleggingen. Zo is het ook niet zeker of je je geld terugkrijgt.

De mate van onzekerheid bij beleggen via een obligatie is vaak te vergelijken met die van een participant. Bij een obligatie heb je doorgaans geen stemrecht en deel je vaak niet (volledig) mee in de verkoopwinst en een eventueel hoger rendement dan verwacht (overwinst). Ook zijn er nog vele tussenvarianten mogelijk zoals aandelen zonder stemrecht of recht op overwinst.Naar alle veelgestelde vragen