Terug

Wat is het risico van beleggen met een hefboom?

Een hefboom versterkt het effect van een kleine koersbeweging. Dit komt doordat je slechts een gedeelte van de onderliggende waarde hoeft te investeren. De rest van het bedrag is een lening bij de bank. De hefboom is de verhouding tussen het eigen ingelegde bedrag ten opzichte van het geleende geld. De hefboom vergroot de winsten, maar ook de verliezen. 

Hoe hoger de hefboom, hoe sterker de waarde van het hefboomproduct reageert op een stijging of daling van het ingelegde eigen vermogen. Door het hefboomeffect heeft een kleine koersbeweging direct effect op het resultaat. Dit kan positief of negatief uitpakken. De winst kan hoger zijn dan bij investeren in aandelen, maar het verlies ook. Bij een hefboom van 200 kan een koerswijziging van slechts 0,5% er al voor zorgen dat je volledig inleg verdampt.

Europees toezichthouder ESMA heeft strikte voorwaarden vastgesteld voor de verkoop van CFD’s. In navolging hierop heeft de AFM de verkoop van binaire opties in en vanuit Nederland verboden en de verkoop van CFD’s beperkt. De maatregelen zijn bedoeld om de risico’s voor beleggers te beperken. 

 

 Naar alle veelgestelde vragen