Terug

Veelgestelde vragen over beleggen in gestructureerde producten

Veelgestelde vragen over Beleggen in gestructureerde producten

Wat zijn de risico’s van beleggen in gestructureerde producten?

Beleggen in gestructureerde producten kan risico’s met zich meebrengen. De risico’s zijn afhankelijk van de productkenmerken en verschillen daarom per product. Je loopt bijvoorbeeld het risico dat je sommige beleggingen moeilijk kan verkopen als er weinig vraag is op dat moment.

Daarnaast kunnen er ook risico’s kleven aan de onderliggende waarden van het product. Een gestructureerd product waarvan grondstoffen de basis vormen, kent bijvoorbeeld andere risico’s dan een gestructureerd product dat belegt in een mandje van aandelen. Slecht weer kan bijvoorbeeld voor een slechte oogst zorgen en daarom de waarde van sommige grondstoffen beïnvloeden. Het weer heeft meestal niet een directe invloed op de koers van een aandeel.

Soms staat in de productvoorwaarden dat de aanbieder het product (in bepaalde omstandigheden) vervroegd mag af lossen. Het risico hiervan is dat de looptijd van het product korter wordt en dus minder kan opbrengen dan gepland. Maak vooraf de afweging of je dit risico wilt nemen.

De belangrijkste risico’s moeten worden vermeld in de brochure van een product. Lees voor de meest uitgebreide beschrijving van de risico’s het prospectus.

Stuur deze vraag door

Waar moet ik op letten bij garantieproducten?

Er bestaan diverse soorten gestructureerde producten die een vorm van garantie kennen. Dit is nooit een volledige garantie dat zowel de inleg als het rendement op de einddatum worden uitgekeerd. De garantie vervalt namelijk als de uitgevende instelling failliet gaat.

Vaak is de garantie alleen van toepassing op de einddatum. Als het product wordt verkocht tijdens de looptijd, vervalt de garantie. Het product kan dan alleen worden verkocht tegen de dan geldende marktwaarde. Deze kan behoorlijk afwijken van de garantiewaarde. Ook is het belangrijk je te realiseren dat een garantie geld kost. Dit betekent dat het rendement waarschijnlijk lager is dan het verwachte rendement van hetzelfde product zonder garantie.

Stuur deze vraag door

Wat zijn de verschillen met een belegging in bijvoorbeeld aandelen?

Gestructureerde producten zijn financiële producten die zijn opgebouwd uit meerdere beleggingen zoals obligaties, opties en aandelen. Let goed op wat de verschillen zijn tussen een rechtstreekse belegging in bijvoorbeeld een aandeel (door deze zelf aan te kopen) en een belegging in gestructureerde producten. Zo kan het voorkomen dat een belegging in aandelen dividend uitkeert, terwijl het dividend niet uitgekeerd wordt in het gestructureerde product.

Stuur deze vraag door

Wat is een hefboomproduct?

Met een hefboomproduct kun je met een relatief geringe investering inspelen op een koersstijging of koersdaling. Voorbeelden van hefboomproducten zijn:

  • turbo’s
  • speeders
  • sprinters
  • contracts for difference (cfd’s)
Er zijn hefboomproducten op verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, indices, valuta, grondstoffen en obligaties.

Risicovol

Een hefboom versterkt het effect van een kleine koersbeweging. Dit komt doordat je slechts een gedeelte van de onderliggende waarde hoeft te investeren. De rest van het bedrag leen je van de bank. Hoe hoger de hefboom, hoe sterker de waarde van het hefboomproduct reageert op een stijging of daling van de onderliggende waarde. Hefboomproducten zijn risicovolle producten waarbij geldt hoe hoger de hefboom hoe hoger het risico.

Door het hefboomeffect heeft een kleine koersbeweging direct effect op de beleggingsresultaten. Dit kan positief of negatief uitpakken. De winst is relatief hoger dan bij investeren in aandelen, maar het verlies ook. Deze producten zijn daarom geschikt voor actieve en ervaren beleggers.

Stuur deze vraag door