Terug

Veelgestelde vragen over beleggen in gestructureerde producten

Veelgestelde vragen over Beleggen in gestructureerde producten

Wat zijn de risico’s van beleggen in gestructureerde producten?

Gestructureerde producten zijn financiële producten die zijn opgebouwd uit een combinatie van meerdere beleggingen zoals obligaties, opties en aandelen. Zij hebben vaak andere kenmerken dan een directe belegging in een van deze instrumenten. Zo kan het voorkomen dat een belegging in aandelen dividend uitkeert, terwijl dit bij het gestructureerde product niet gebeurt.

De risico’s zijn afhankelijk van de productkenmerken en verschillen daarom per product. Je loopt bijvoorbeeld het risico dat je sommige beleggingen moeilijk kan verkopen als er weinig vraag is op dat moment. Daarnaast kunnen er ook risico’s zitten aan de onderliggende waarden van het product. Een gestructureerd product waarvan grondstoffen de basis vormen, kent bijvoorbeeld andere risico’s dan een gestructureerd product dat belegt in een mandje van aandelen. Slecht weer kan voor een slechte oogst zorgen en daarom de waarde van sommige grondstoffen beïnvloeden. Het weer heeft meestal geen directe invloed op de koers van een aandeel.

Soms staat in de productvoorwaarden dat de aanbieder het product (in bepaalde omstandigheden) vervroegd mag af lossen. Het risico hiervan is dat de looptijd van het product korter wordt en dus minder kan opbrengen dan gepland. Maak vooraf de afweging of je dit risico wilt nemen.

De belangrijkste risico’s moeten worden vermeld in het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een gestructureerd product. Lees voor de meest uitgebreide beschrijving van de risico’s het prospectus.

Stuur deze vraag door

Wat is een hefboomproduct?

Er zijn verschillende typen gestructureerde producten, zoals hefboomproducten. Met een hefboomproduct kun je met een relatief geringe investering inspelen op een koersstijging of koersdaling. Hefboomproducten zijn risicovolle producten. Daarvoor geldt: hoe hoger de hefboom, hoe hoger het risico. Door de hefboomwerking zijn dit type producten risicovoller dan een directe belegging in de onderliggende waarde.

Voorbeelden van hefboomproducten zijn: 

turbo’s
speeders 
sprinters
contracts for difference (CFD’s)

Er zijn hefboomproducten op verschillende onderliggende waarden zoals aandelen, indices, valuta, grondstoffen en obligaties. 

Stuur deze vraag door

Wat is het risico van beleggen met een hefboom?

Een hefboom versterkt het effect van een kleine koersbeweging. Dit komt doordat je slechts een gedeelte van de onderliggende waarde hoeft te investeren. De rest van het bedrag is een lening bij de bank. De hefboom is de verhouding tussen het eigen ingelegde bedrag ten opzichte van het geleende geld. De hefboom vergroot de winsten, maar ook de verliezen. 

Hoe hoger de hefboom, hoe sterker de waarde van het hefboomproduct reageert op een stijging of daling van het ingelegde eigen vermogen. Door het hefboomeffect heeft een kleine koersbeweging direct effect op het resultaat. Dit kan positief of negatief uitpakken. De winst kan hoger zijn dan bij investeren in aandelen, maar het verlies ook. Bij een hefboom van 200 kan een koerswijziging van slechts 0,5% er al voor zorgen dat je volledig inleg verdampt.

Europees toezichthouder ESMA heeft strikte voorwaarden vastgesteld voor de verkoop van CFD’s. In navolging hierop heeft de AFM de verkoop van binaire opties in en vanuit Nederland verboden en de verkoop van CFD’s beperkt. De maatregelen zijn bedoeld om de risico’s voor beleggers te beperken. 

 

 

Stuur deze vraag door

Waar moet ik op letten bij garantieproducten?

Er bestaan diverse soorten gestructureerde producten die een vorm van garantie kennen. Dit is nooit een volledige garantie, dat zowel de inleg als het rendement op de einddatum worden uitgekeerd. De garantie vervalt namelijk als de uitgevende instelling failliet gaat.

Vaak is de garantie alleen van toepassing op de einddatum. Als het product wordt verkocht tijdens de looptijd, vervalt de garantie. Het product kan dan alleen worden verkocht tegen de dan geldende marktwaarde. Deze kan behoorlijk afwijken van de garantiewaarde. Ook is het belangrijk je te realiseren dat een garantie geld kost. Dit betekent dat het rendement waarschijnlijk lager is dan het verwachte rendement van hetzelfde product zonder garantie.

Stuur deze vraag door