Terug

Wat is het verschil tussen actief en passief beleggen?

In de Nederlandse markt worden vrijwel alleen maar actief gemanagede fondsen aangeboden en geadviseerd. Dit is opvallend, maar wel te verklaren. Professionele fondsmanagers denken dat juist zij in staat zijn de markt te verslaan. Een andere verklaring is de fors hogere marge die met actief gemanagede fondsen verdiend kan worden. Wil je passief beleggen, dan moet je daar vaak zelf om vragen.

Een passief gemanaged beleggingsfonds volgt bijvoorbeeld een bepaalde index, zoals de AEX-index. Een ander naam voor dit soort beleggingsfondsen is een index-beleggingsfonds of een tracker (volger). Bij index-beleggen koopt de fondsmanager aandelen in exact dezelfde verhouding als ze in de index zitten. Klik hier voor de samenstelling van de AEX-index. De samenstelling van een index verandert een of twee keer per jaar. Een index-fonds hoeft dus eigenlijk alleen bij een verandering van samenstelling aandelen te kopen of verkopen.

Actief gemanagede fondsen hebben een jaarlijks kostenniveau dat al snel 1%-punt hoger is dan dat van passieve fondsen. De kosten van actief gemanagede fondsen liggen typisch rond de 1,5%, die van passieve fondsen rond de 0,4%. Op Morningstar of bij de Vereniging van effectenbezitters (VEB) kan je per beleggingsfonds zien wat de kosten (Total Expense Ratio) zijn van veel beleggingsfondsen.

Het standaard aanbieden en adviseren van actief gemanagede fondsen is toch opvallend, aangezien dit niet in het belang is van de klant. Wetenschappelijk onderzoek naar de prestaties van beleggingsfondsen laat keer op keer zien dat actief gemanagede fondsen het niet beter doen dan passieve fondsen. De prestatie van de meeste actieve beleggingsfondsen blijft in verreweg de meeste gevallen achter indien de kosten en het beleggingsrisico worden meegerekend. Passieve beleggingsfondsen, zoals index trackers, doen het dus veelal minimaal even goed en vaak beter.

De AFM verwacht dat de gemiddelde particuliere belegger een groot deel van haar portefeuille kostenefficiënt gaat beleggen. De oplossing van de adviseur moet bij jou passen en niet onnodig duur zijn.Naar alle veelgestelde vragen