Terug

De aanbieder waar ik wil beleggen staat niet in de registers van de AFM. Wat betekent dat?

In de registers van de AFM kun je vinden of een financiële onderneming een vergunning heeft. Ook staat er bijvoorbeeld in of een financiële onderneming een prospectus heeft goed laten keuren. Als je zoekt in de registers, dan kan het gebeuren dat je geen resultaten vindt.

Heb je niet gevonden wat je zoekt?

Als je niets kunt vinden, dan zijn er drie mogelijkheden:

  1. De naam is verkeerd gespeld. Vraag de onderneming onder welke exacte naam er een vergunning is verleend, en of er een door de AFM goedgekeurd prospectus is. Je kunt ook vragen naar het AFM-vergunningsnummer.
  2. De aanbieder maakt gebruik van een vrijstellingsregeling. In sommige situaties heeft de onderneming geen prospectusplicht (bij het aanbieden van effecten) of vergunningplicht (bij het aanbieden van beleggingsobjecten en bij het aanbieden van deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen). Vraag de onderneming om een toelichting. Bij twijfel kun je contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM.
  3. Het is een illegale financiële onderneming. De onderneming moet beschikken over een vergunning of een goedgekeurd prospectus, maar heeft dat niet. Als dit het geval is, wil de AFM dit graag weten. Illegale activiteiten kunt u melden bij de AFM.

Meer informatie vindt je bij Check je aanbieder.Naar alle veelgestelde vragen