Go to content

Checklist bij beleggen in vastgoed

De AFM heeft een checklist opgesteld, die helpt om de risico's van niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen beter in te schatten. Als je gaat beleggen in vastgoed, is het belangrijk een aantal vragen te stellen. Deze kunnen helpen om vervelende situaties te vermijden, bijvoorbeeld als er geen rente meer wordt betaald of het ingelegde geld is verdwenen.

Deze checklist biedt niet de garantie van een veilige belegging in niet-beursgenoteerd vastgoed, maar helpt wel om de risico's beter te begrijpen. Je kunt de checklist ook gebruiken om een bestaande belegging te evalueren of om de aanbieder vragen te stellen.

Verschillende manieren

Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren: direct of in een vastgoedfonds. Aan alle vormen zijn specifieke kosten en risico’s verbonden.

Investeren in vastgoedfonds

Een vastgoedfonds haalt geld op door het uitgeven van participaties, aandelen of obligaties. Dat geld wordt geïnvesteerd in de bouw of de aankoop van bijvoorbeeld kantoren, winkelcentra of woningen. Het fonds verdient geld aan de verhuur en uiteindelijke verkoop van het vastgoed en keert de winst aan de beleggers uit. Beleggen in vastgoed kan op twee manieren: in een beursgenoteerd vastgoedfonds (dit zijn vaak aandelen die verhandelbaar zijn op de beurs) en in een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds.

Verschillende beleggingsstructuren

Vastgoedbeleggingen worden aangeboden in verschillende beleggingsstructuren. Zo kun je een participatie, deelnemingsrecht of certificaat aankopen. Je kunt ook een obligatie aankopen, dat gedurende een bepaalde looptijd rente uitkeert. Daarnaast kun je in zaken als een vakantiehuisje beleggen. Dan kan het gaan om een beleggingsobject. Beleggingsobjecten hebben andere specifieke kenmerken en daar gelden andere regels voor.