Go to content

Pas op voor dubieuze (beleggings)voorstellen

Elke dag krijgen we meldingen van mensen die via internet of telefonisch zijn opgelicht. Dat zijn mensen die ingingen op een ‘interessant’ beleggingsvoorstel, vaak via een nepadvertentie op Facebook.

Ben je benaderd door iemand met een beleggingsvoorstel dat te mooi is om waar te zijn? Dat is het waarschijnlijk ook. De kans is groot dat je veel geld verliest. Hoe werken deze partijen en hoe herken je ze?

Alsjeblieft accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

pas op

Je krijgt een telefoontje met een geweldig beleggingsaanbod

Een aanbieder heeft je gegevens gekregen, omdat je deze misschien een keer ergens online hebt achtergelaten. Misschien na het zien van een (nep)advertentie op een website of Facebook. De beller is vaak een buitenlandse aanbieder. Hij komt zeer geloofwaardig over en gebruikt gehaaide methodes om je een belegging aan te smeren. Hij belooft snel rendement en probeert je meteen tot een beslissing te dwingen. Soms schermt hij zelfs met een vergunning van de AFM. Dan moet het toch wel goed zijn? Niet dus.

Wordt u regelmatig gebeld? Dan is het mogelijk dat u op een internationale bellijsten staat die circuleert bij malafide partijen. Zij gebruiken deze lijsten om mensen te benaderen met een beleggingsaanbod. Iedereen kan erop terechtkomen en iedereen – rijk en arm, financieel onderlegd of niet – kan vervolgens slachtoffer worden van gewiekste oplichtingspraktijken. Op de lijst komen is gemakkelijk, er vanaf komen lijkt haast onmogelijk. Laat daarom nooit zomaar online je gegevens achter.

Alsjeblieft accepteer marketingcookies om deze video te bekijken.

Klinkt een belegging te mooi om waar te zijn? Wees gewaarschuwd!

Overgehaald om meer geld in te leggen

Ga je er toch op in? Dan vul je een inschrijfformulier in en kun je beginnen met een klein bedrag. Daar kan ik me toch geen buil aan vallen, denk je misschien. Misschien sta je eerst zelfs wel op winst. Dan word je overgehaald om meer geld in te leggen. Want een grote investering levert meer rendement op. Maar juist dan gaat het mis. De waarde van je belegging wordt snel minder en het lukt je niet om er onderuit te komen.

We lichten daarom veelgebruikte overtuigingstrucs van dubieuze beleggingspartijen voor je toe. Zorg dat je de trucs herkent en laat je nooit overhalen zomaar te investeren.

Truc 1: de-bekende-Nederlander-truc

Een bekende Nederlander prijst zogenaamd een investering aan in een online advertentie. Doordat je de persoon ‘kent’, krijg je vertrouwen. Hun naam en foto wordt echter gebruikt zonder hun toestemming. De advertentie is nep!

Truc 2: de-nu-of-nooit-truc

Toon je toch interesse en laat je je gegevens achter? Dan word je vrijwel direct gebeld. Je wordt vervolgens meteen onder druk gezet om snel te investeren. Anders mis je een mooi rendement. Die kans wil je toch niet missen? Het is nu of nooit! Maar laat je niet overhalen.

Truc 3: de-AFM-vergunning-truc

De aanbieder zegt dat ze een vergunning van de AFM hebben en dat de AFM enthousiast is over hun aanbod. Je denkt dat het dan wel goed zal zijn. Niet dus! We geven nóóit een positief advies over een belegging.

Truc 4: de-wil-je-niet-rijk-worden-truc

Wil je dan geen geld verdienen, vraagt de aanbieder. Want wie wil er nu niet rijk worden? Dan kun je beter meteen de verbinding verbreken. Makkelijk rijk worden bestaat niet! Laat je niet overvallen! Word je benaderd, dan is het zaak om je hoofd koel te houden en deze trucs te herkennen.

Trap er later niet nog eens in!

Let op dat u later niet een keer opgelicht wordt. Net als u denkt het geld kwijt te zijn, wordt u maanden of jaren later, weer telefonisch benaderd. Dit keer door een onderneming met een andere bedrijfsnaam dan de onderneming door wie u al eerder bent opgelicht. Zij bieden zich aan als koper voor de aandelen of doen alsof ze een koper voor uw aandelen hebben gevonden, terwijl u dacht dat ze niets waard waren en u er niets meer mee kon. Deze voorgespiegelde meevaller zorgt dat mensen weer sneller in de volgende truc trappen.

De truc is dat de onderneming u vertelt dat u, voordat zij de aandelen kunnen kopen of voor je kunnen verkopen, eerst een borgsom of een belasting (government tax) van enkele duizenden dollars moet betalen. Dit kan ook een bepaald bedrag zijn om een “restriction” op te heffen (restriction fee). Wat de smoes ook is, ook na deze betaling zal je niets meer horen en bent u voor de tweede keer opgelicht. Ook kunnen fraudeurs zich voordoen als een advocatenkantoor dat een claim voorbereidt om het verloren geld terug te krijgen.

Wij raden ook aan voorzichtig te zijn met zogenaamde ‘recovery funds’. Beleggers worden benaderd door dit soort partijen om hen te overtuigen dat het recovery fund verloren gelden weer terug kan halen. Naast deze recoveryfunds benaderen ook zogenaamde overheidsinstanties of andere partijen beleggers. Ook hier gelden weer dezelfde kenmerken. U mag eerst een bedrag betalen voordat men belooft wat te doen. Na betaling gebeurt ook hier niets meer.

Zeer risicovolle beleggingsproducten

Veel mensen die dit soort praktijken bij ons melden, geven aan dat zij weinig verstand van beleggen hadden. Ze wisten vaak niet goed waar ze in belegden. Soms blijkt het te gaan om criminele partijen die niet-bestaande aandelen verkochten. Maar vaak gaat het om zeer complexe, risicovolle beleggingen (zoals cfd’s). Daarbij kun je veel geld verliezen, zelfs meer dan je oorspronkelijke inleg.