Go to content

Crypto's

De AFM vindt handelen in crypto's risicovol en adviseert consumenten zich hierin vooraf goed te verdiepen. En daarbij alleen met eigen geld te handelen dat zij kunnen missen. Handelen in crypto's kan leiden tot grote teleurstellingen en consumenten kunnen hun volledige inleg verliezen.

Wij raden af om geld in crypto’s te stoppen dat op korte of langere termijn nodig is. Crypto’s zijn lastig te doorgronden en kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. De waarde is vooral gebaseerd op speculatie en in de regel ontbreekt een onderliggende waardebepaling. Koersen kunnen daardoor sterk fluctueren. Klein nieuws kan leiden tot grote koersveranderingen en er is een reëel risico dat crypto’s hun waarde zelfs geheel verliezen.

Eind 2024 treedt de eerste cryptowetgeving in werking en gaat de AFM kritisch toezicht houden op aanbieders van cryptoactivadiensten. De nieuwe wetgeving biedt echter beperkte mogelijkheden om risico’s in de cryptomarkt aan te pakken. Ook met de komst van nieuwe wetgeving blijven er grote risico’s in de cryptosector bestaan. Zo vallen crypto’s – zoals Bitcoin en Ethereum – op zichzelf niet onder ons toezicht.

Ook afgeleide producten en dienstverlening zoals NFT’s (Non Fungible Tokens), memecoins en decentrale handelsplatformen (DeFi) zullen met de komst van nieuwe wetgeving niet onder ons toezicht vallen.

Risico's van cryptocurrency's

Het speculeren met crypto’s brengt veel risico’s met zich mee. Het is belangrijk dat consumenten zich hierin verdiepen.

Belang van goede informatie

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je geld te beleggen. Informeer jezelf of laat je adviseren door een beleggingsadviseur.