Terug

Pas op voor zes nieuwe boiler rooms

Maatregel

boilerroom-afm-400x200

Consumenten moeten oppassen voor zes nieuwe boiler rooms. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het derde kwartaal van dit jaar deze 6 frauduleuze partijen op haar waarschuwingslijsten opgenomen. Consumenten moeten niet ingaan op het aanbod van boiler rooms.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar mogelijke beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Bellijst

In het derde kwartaal van 2016 heeft de AFM, net als in het tweede kwartaal, beleggers per brief gewaarschuwd dat zij op een bellijst van een boiler room staan. Ditmaal ging het om 227 personen. De bellijst is naar voren gekomen in een justitieel onderzoek.

Boiler rooms werken meestal met bellijsten, waar personen opstaan die interesse hebben voor beleggen of die al eerder zijn opgelicht door dergelijke fraudeurs. Een bellijst kan door verschillende boiler rooms worden gebruikt, omdat deze verhandeld worden. De AFM vermoedt dat er verschillende lijsten circuleren. Hierdoor kan het voorkomen dat beleggers op de lijst worden benaderd door verschillende oplichters.

Overzicht van boiler rooms
Om te waarschuwen voor boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de AFM zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders.

In het derde kwartaal van 2016 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

 • Jacob L. Callan
  Deze partij benadert consumenten ongevraagd met het aanbod om aandelen te kopen.
 • Ashwoord Finance
  Deze partij benadert consumenten ongevraagd met het aanbod om aandelen te kopen.
 • Kenje Group
  Deze partij benadert consumenten ongevraagd met het aanbod om aandelen te kopen en eerder aangekochte aandelen te verkopen.
 • Oshiro Associates
  Deze partij benadert consumenten ongevraagd met het aanbod om aandelen te kopen.
 • Arai, Endo and Associates
  De toezichthouder in Zweden (Finansinspektionen) heeft tegen Arai, Endo and Associates gewaarschuwd.

Wat kunt u doen?

Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Eén van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept consumenten op contact op te nemen met het Meldpunt Financiële Markten als ze door een boiler room zijn gebeld.

Wat doet de AFM?

Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boiler rooms. Dit onderzoek kan leiden tot openbare waarschuwingen die de AFM per kwartaal bekend maakt met een nieuwsbericht. De AFM kan de financiële problemen van gedupeerden van een boiler room echter niet oplossen.

Ook werkt de AFM samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoekinformatie te delen. Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland gevestigd en ze veranderen snel van naam.

Meer informatie 

Voor persvragen kunt u contact opnemen met Nicole Reijnen, woordvoerder AFM, via 06 - 2564 3043 of nicole.reijnen@afm.nl. Consumenten kunnen contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM via 0800-5400 540 (gratis).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel