Terug

Meer transparantie in kosten bij beleggen

Rapport Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

handje

Het provisieverbod heeft de kosten van beleggen inzichtelijker gemaakt. Beleggers kunnen de kosten van dienstverleners steeds beter vergelijken. Dat blijkt uit de Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 632 beleggers. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

"We zijn tevreden over de stappen die de branche heeft gemaakt met het invoeren van de vergelijkende kostenmaatstaf"

Sinds de invoering van het provisieverbod twee jaar geleden, ziet de AFM een toenemende kostenbewustwording bij beleggers. Steeds meer beleggers realiseren zich dat (hoge) kosten een behoorlijke impact kunnen hebben op het netto rendement. Niet langer speelt alleen het (bruto) rendement een rol en dat wordt zichtbaar in de Consumentenmonitor. De driehoek rendement, kosten en risico’s is belangrijk. Beleggers letten dan ook in toenemende mate op alle drie de aspecten.

Rudy van Leeuwen, manager toezicht van de AFM zegt daarover: “Het is goed dat consumenten beseffen dat kosten van grote invloed zijn op hun rendement. Samen met het risico dat een consument kan en wil lopen, bepaalt dit uiteindelijk zijn rendement. Daarom vindt de AFM het een goede ontwikkeling dat consumenten meer en meer ook op de kosten letten.”

Vergelijkende kostenmaatstaf zorgt voor verdere transparantie

Met de vergelijkende kostenmaatstaf (VKM) vergroot de sector de transparantie over de kosten. In een oogopslag zien beleggers - vooraf en achteraf - wat de kosten zijn van hun beleggingsproducten én de kosten die gemaakt worden voor de dienstverlening daarvan. Hierdoor zijn ze beter in staat beleggingsondernemingen op basis van kosten met elkaar te vergelijken.

Beleggingsdoelen halen

De grootbanken werken al met de vergelijkende kostenmaatstaf, evenals steeds meer zelfstandige beleggingsondernemingen. Met de inwerkingtreding van MiFID II moet iedere beleggingsonderneming dit inzicht geven. Van Leeuwen: “We zijn tevreden over de stappen die de branche heeft gemaakt met het invoeren van de vergelijkende kostenmaatstaf. Met deze ontwikkelingen zijn beleggers steeds beter in staat om uiteindelijk hun beoogde beleggingsdoelen te halen, zoals de aanvulling van hun pensioen of de aflossing van hun hypotheek.”

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel