Terug

AFM waarschuwt tegen opkopers houtparticipaties

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Er blijken nog steeds partijen in Nederland actief te zijn die beleggers het aanbod doen om in het verleden gekochte houtparticipaties over te nemen. Onderdeel van het aanbod is dat de belegger eerst een houtparticipatie van de nieuwe aanbieder moet afnemen.

De aanbieder biedt daarbij een garantie om deze nieuwe houtparticipaties op korte termijn (meestal drie tot zes maanden) terug te kopen. Nadat de belegger het geld heeft overgemaakt voor de nieuwe participatie, hoort hij niets meer van de aanbieder. Tot daadwerkelijke terugbetaling komt het niet in gevallen die de AFM heeft beoordeeld, want na enige tijd blijkt de aanbieder failliet en/of niet bereikbaar te zijn en is de belegger zijn inleg kwijt.

De AFM heeft inmiddels aan zes van dergelijke aanbieders een last onder dwangsom van € 80.000 opgelegd omdat zij niet reageerden op informatieverzoeken van de AFM. De lasten onder dwangsom zijn vervolgens gepubliceerd op de website van de AFM. De AFM heeft echter signalen ontvangen dat momenteel nog steeds beleggers worden benaderd.

De AFM heeft beleggers in hout eind 2010 ook gewaarschuwd dat zij goed moeten opletten bij nieuwe aanbiedingen in houtparticipaties omdat er partijen actief zijn, die beleggers vermoedelijk oplichten. De AFM krijgt nog steeds meldingen van beleggers die worden benaderd door malafide bedrijven. Gebleken is dat beleggers die in het verleden participaties hebben gekocht van (onder andere) GoodWood, Terra Vitalis en Tectona Forestry nu (telefonisch) worden benaderd door andere ondernemingen.

De AFM raadt beleggers aan om goed onderzoek te doen naar een aanbieder van houtparticipaties voordat geld wordt overgemaakt. Als een vennootschap nog maar kort bestaat, geen vergunning heeft van de AFM en een aanbieding doet die te mooi lijkt om waar te zijn, dan moeten beleggers extra voorzichtig zijn.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel