Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

richting-geven
Nieuws 25/07/18

Verpakte beleggingsproducten niet beschikbaar door ontbreken essentiële-informatiedocument

Consumenten en media vragen zich al enige tijd af waarom bepaalde verpakte beleggingsproducten, zoals Amerikaanse indextrackers, niet meer beschikbaar zijn voor Nederlandse consumenten. Dat komt doordat deze binnen de Europese Unie (EU) alleen verkocht mogen worden als de ontwikkelaar ervan het essentiële-informatiedocument (Eid) beschikbaar stelt. Uit een verkenning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat ontwikkelaars voor het merendeel van deze producten geen Eid hebben opgesteld.

De voorwaarde dat een Eid beschikbaar moet zijn, geldt sinds de inwerkingtreding van de Europese verordening PRIIPs in 2018. Een PRIIP (Packaged Retail and Insurance-based Investment Product) is een verpakt retail- en verzekeringsgebaseerd beleggingsproduct. Met het Eid kunnen consumenten producten met elkaar vergelijken op risico, kosten en rendement. Als een ontwikkelaar geen Eid opstelt, mag deze het PRIIP niet aan consumenten in de EU aanbieden.

Voldoen aan regelgeving vormt obstakel

Als ontwikkelaars hun producten in Nederland willen verkopen, moeten zij dus een Eid opstellen. Dat moet in de taal van het land waar het product wordt aangeboden. Bovendien moet een ontwikkelaar voldoen aan andere relevante Europese regels, zoals registratie volgens de AIFMD-richtlijn. De AFM merkt dat vooral dat ontwikkelaars ervan weerhoudt het Eid op te stellen. Er zijn geen signalen dat de vereiste vertaling van het Eid een obstakel is voor ontwikkelaars om de Nederlandse markt te betreden.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met het Meldpunt Financiële Markten, telefoonnummer 0800 5400 540 (gratis).

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.