Go to content
""
Nieuws 27/06/24

Consultatiereactie op de Wet toezichtondersteunende rapportage AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gereageerd op de consultatie van de ‘Wet toezichtondersteunende rapportage AFM’ door het ministerie van Financiën. Deze wet creëert een verplichting voor financiële instellingen om op structurele basis gegevens te verstrekken aan de AFM. Met deze gegevens kan de AFM het risicogestuurde datagedreven toezicht versterken en consumenten beter beschermen.

In het kort

• Effectief datagedreven toezicht is belangrijk
• Toezicht gericht op financiële ondernemingen

Effectief datagedreven toezicht is belangrijk

In een sector die in snel tempo digitaliseert en beschikt over een grote hoeveelheid data is effectief datagedreven toezicht belangrijk. De AFM is een risicogestuurde toezichthouder. Dit betekent dat wij onze middelen zoveel mogelijk inzetten op de grootste (potentiële) risico’s in de markt. Fijnmazigere data stellen de AFM in staat om meer risico’s te zien, effectiever de markt te onderzoeken en interventies nog beter te onderbouwen. De ‘Wet toezichtondersteunende rapportage AFM’ past bij de technologische ontwikkelingen en zorgt ervoor dat het toezicht in dit opzicht de ontwikkelingen in de sector bijhoudt.

Toezicht gericht op financiële ondernemingen

Op basis van het geconsulteerde wetsvoorstel kan de AFM haar toezichtcapaciteit effectiever risicogestuurd prioriteren en inzetten. Ons toezicht richt zich op financiële ondernemingen en op de kwaliteit en zorgvuldigheid van hun dienstverlening aan consumenten. De AFM houdt geen toezicht op consumenten. De gegevens die de AFM op basis van dit wetsvoorstel zal ontvangen zijn niet direct herleidbaar naar individuele personen. Door middel van de gegevens kunnen voor consumenten schadelijke ontwikkelingen in beeld komen die anders langer onopgemerkt waren gebleven. Hierdoor kan langdurige schade voor consumenten worden voorkomen. Datagedreven toezicht draagt op die manier bij aan een stabiele financiële markt en de bescherming van consumenten die gebruikmaken van financiële dienstverlening.

De openbare consultatiereactie van de AFM staat op de website Internetconsultatie

Het is nog tot 30 juni 2024 mogelijk om op de consultatie te reageren.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.