Go to content
""
Nieuws 14/07/23

Peer review ESMA: vooruitgang in Mifid-toezicht op compliancefunctie

Het toezicht op de compliancefunctie bij beleggingsondernemingen en banken is de afgelopen 5 jaar verbeterd. De Europese autoriteit voor de effectenmarkt ESMA ziet dat de nationale toezichthouders vergeleken met 2017 vooruitgang boeken door het uitvoeren van onderzoeken, het houden van steekproeven en het nemen van handhavingsmaatregelen. Dat blijkt uit de herhaalde peer review. Ook de AFM krijgt waardering.

In het kort

• Tekortkomingen uit 2017 zijn aangepakt
• Waardering voor de AFM

ESMA heeft onderzocht hoe de nationale autoriteiten het toezicht hebben ingevuld met betrekking tot de compliancefunctie bij ondernemingen die onder MiFID I vallen. Zo heeft ESMA gekeken hoe de AFM het functioneren van de compliancefunctie controleert, bijvoorbeeld door een toezichtonderzoek uit te voeren. De toetsing in 2022 is een vervolg op de peer review uit 2017.

Tekortkomingen uit 2017 zijn aangepakt

ESMA constateert dat er sinds 2017 vooruitgang is geboekt bij het aanpakken van punten die destijds (gedeeltelijk) onvoldoende waren. In zijn algemeenheid hebben de meeste nationale toezichthouders (NCA) hun toezichtpraktijk en het toezichtkader versterkt, onderzoeken uitgevoerd, steekproefcontroles ingevoerd en/of handhavingsmaatregelen genomen. ESMA benadrukt dat NCA’s moeten blijven bevorderen dat onder toezicht staande ondernemingen sterke en effectieve compliancefuncties hebben.

Waardering voor de AFM

ESMA constateert dat de AFM vorderingen heeft gemaakt sinds de eerste peer review. ESMA heeft onder andere waardering uitgesproken voor het AFM-onderzoek en ten aanzien van de inrichting en impact van de compliancefunctie: ‘Handvatten ter verbetering van de compliancefunctie’ (pdf, 500 kB).

Aan de AFM geeft ESMA nog mee om de compliancefunctie van beleggingsondernemingen te blijven monitoren en ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de ESMA-richtlijnen. Daarnaast raden zij aan om te blijven nadenken over de effectiviteit van de toezichtmaatregelen die zijn ontwikkeld om de compliancefuncties te beoordelen.

De peer review betrof een toetsing van 5 NCA's: in IJsland, Griekenland, Cyprus, Zweden en Nederland.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.