Go to content
""
Maatregel 07/12/23

Boete Pensioenfonds Detailhandel voor te late en onjuiste pensioeninformatie 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 30 november 2023 een bestuurlijke boete van €136.000 opgelegd aan de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel (Pensioenfonds Detailhandel). De boete is opgelegd omdat het Pensioenfonds Detailhandel heeft nagelaten om deelnemers tijdig wettelijk verplichte informatie te sturen, en ook onjuiste informatie aan deelnemers heeft verstrekt. Al met al heeft de AFM overtredingen van 5 afzonderlijke informatieverplichtingen uit de Pensioenwet vastgesteld.

In het kort

  • Pensioenfondsen hebben verschillende informatieverplichtingen
  • Pensioenfonds Detailhandel heeft vijf informatieverplichtingen overtreden
  • Boete met vereenvoudigde afdoening

 

Informatieverplichtingen voor pensioenfondsen

In de Pensioenwet zijn verschillende informatieverplichtingen voor pensioenfondsen opgenomen. Zo moet een pensioenfonds aan deelnemers tijdig informatie sturen bij de start en beëindiging van de pensioenregeling, en moet de verstrekte informatie correct, duidelijk en evenwichtig zijn.

Deelnemers hebben recht op correcte en tijdige pensioencommunicatie vanuit hun pensioenuitvoerder. Correcte en tijdige communicatie is onder meer relevant omdat deelnemers realistische verwachtingen moeten kunnen krijgen over hun pensioen. Op basis daarvan kunnen zij financiële beslissingen nemen en weten zij wat er wanneer van hen verwacht wordt, bijvoorbeeld op het gebied van pensioenkeuzes. De informatieverplichtingen uit de Pensioenwet vervullen hierin een spilfunctie. Goede informatieverstrekking is daarom een van de kernpunten van het pensioentoezicht van de AFM, zeker met het oog op de pensioentransitie.

Pensioenfonds Detailhandel heeft informatieverplichtingen overtreden

Uit onderzoek van de AFM is naar voren gekomen dat het Pensioenfonds Detailhandel 5 afzonderlijke informatieverplichtingen uit de Pensioenwet niet heeft nageleefd. Zo heeft het pensioenfonds te laat brieven verstuurd aan groepen nieuwe deelnemers, aan groepen deelnemers die bij hun werkgever uit dienst gingen en aan groepen bijna gepensioneerden. Daarnaast heeft het Pensioenfonds Detailhandel aan groepen deelnemers te laat het jaarlijks verplichte UPO (Uniform Pensioen Overzicht) verstrekt. Tot slot heeft het Pensioenfonds Detailhandel in startbrieven aan bepaalde groepen deelnemers onjuiste informatie opgenomen, over bijvoorbeeld de startdatum van hun pensioenopbouw of het opbouwpercentage.

De gevolgen van deze overtredingen kunnen ernstig zijn. Zo hebben deelnemers die informatie over hun pensionering te kort voor hun pensioendatum ontvangen, of zelfs daarna, onvoldoende tijd om – vaak impactvolle en complexe – pensioenkeuzes te maken.

De AFM heeft het Pensioenfonds Detailhandel voor de overtredingen van de 5 normen gezamenlijk één boete opgelegd.

Boete met vereenvoudigde afdoening

De AFM heeft het boetebedrag van €625.000 verlaagd met 75% naar €160.000, om te voorkomen dat de ongeveer 1,4 miljoen deelnemers van het pensioenfonds te zeer door de boete zouden worden geraakt.

Het Pensioenfonds Detailhandel heeft ermee ingestemd om deze boetezaak vereenvoudigd af te doen, volgens de Procedure vereenvoudigde afdoening boetezaken AFM. Dit betekent dat het Pensioenfonds Detailhandel de overtredingen erkent en de boete accepteert. Hiertegenover staat dat de AFM de boete van €160.000 verder heeft verlaagd met 15% naar €136.000, en volstaat met een verkort boetebesluit (pdf, 320 kB).

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.