Go to content
gebouw-groen-markt-klein
Nieuws 28/02/22

Rondetafels over niet-financiele informatie: wees transparant over impact op klimaat en mens

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) organiseerde op 24 januari en 10 februari 2022 twee bijeenkomsten over niet-financiële informatie in verslaggeving en ging daarover in gesprek met de sector, beleggers en andere stakeholders. Centraal daarbij stonden transparantie over de impact van ondernemingen op het klimaat, de mens en maatschappij en hoe deze duurzaamheidsaspecten ondernemingen zelf raken.

In een speciale publicatie zet de AFM de belangrijkste uitkomsten van de bijeenkomsten uiteen. Ook vindt u hierin een overzicht van onze toezichtprioriteiten uit onze Agenda 2022 en nuttige verwijzingen naar relevante publicaties en onderzoeken.

Verantwoordelijkheid nemen

De transitie naar een duurzame samenleving is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Alle spelers op de kapitaalmarkt spelen daarbij een belangrijke rol. ‘Het gaat erom dat we samen een complexe puzzel leggen; iedereen in de keten moet zijn verantwoordelijkheid nemen’, aldus bestuurder Hanzo van Beusekom.

Stappen zetten

Tijdens de bijeenkomst werd onder meer het gebrek aan eenduidige duurzaamheidsstandaarden voor verslaggeving aangestipt. De wetgeving op dat gebied is nog volop in ontwikkeling. Laura van Geest, voorzitter van de AFM, roept ondernemingen op daar niet op te wachten, maar nu al stappen te zetten op het gebied van duidelijke en relevante niet-financiële informatie.

Aanmoedigen en faciliteren

‘Als toezichthouder voelen we ons gesterkt om spelers op de kapitaalmarkt daar niet alleen transparanter over te later rapporteren, maar ook aan te zetten om hun verantwoordelijkheid te nemen’, stelt Van Geest. ‘Wij kunnen ondernemingen, vanuit de wetgevende kaders, aanmoedigen en faciliteren om het goede te kunnen doen voor mens en de wereld om hem heen.’

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.