Nieuwsfoto van de AFM
Nieuws 01/12/22

ESMA consulteert gebruik duurzame fondsnamen

Europees toezichthouder ESMA consulteert richtsnoeren voor het gebruik van duurzame termen in de namen van beleggingsfondsen. Heldere naamgeving kan helpen om groenwassen, waarbij een fonds zich groener voordoet dan het werkelijk is, te voorkomen. Marktpartijen kunnen reageren tot 20 februari 2023.

In het kort

  • Naam van ‘groen’ beleggingsfonds moet passen bij inhoud product 
  • Ten minste 80% moet corresponderen met duurzaamheidskenmerken fonds 
  • Woord ‘impact’ mag niet zomaar worden gebruikt
  • Reageren op ESMA-consultatie kan tot 20 februari 2023

 

Naam ‘groen’ beleggingsfonds moet passen bij inhoud product

De vraag naar beleggingsfondsen die rekening houden met milieu, sociaal en governance (ESG)-kenmerken is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het is belangrijk dat de naam van een fonds past bij de inhoud van het product, zodat het voor beleggers duidelijker is wat ze kopen.

Ten minste 80% moet corresponderen met duurzaamheidskenmerken fonds

ESMA stelt voor dat in een fonds dat een duurzaamheids-gerelateerd woord in de fondsnaam gebruikt, zoals ‘ESG’ of ‘social’, ten minste 80% van de beleggingen ook daadwerkelijk moeten overeenkomen met de duurzaamheidskenmerken van de beleggingsstrategie van het fonds.

Voor beleggingsfondsen die het woord ‘duurzaam’ in de naam gebruiken, stelt ESMA daarbovenop nog een aanvullende eis: dat ten minste 50% van de beleggingen in lijn zijn met de definitie van ‘duurzame beleggingen’ in de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).

Woord ‘impact’ mag niet zomaar worden gebruikt

Ook stelt ESMA aanvullende verplichtingen aan fondsen die het woord ‘impact’ gebruiken. Dergelijke fondsen moeten zich eveneens houden aan de minimumlat van 80% en daarbij beleggen met de bedoeling om, naast financieel rendement, meetbare en positieve duurzame impact te genereren.

Reageren op ESMA-consultatie kan tot 20 februari 2023

Het is belangrijk dat stakeholders hun feedback op dit voorstel laten horen. De consultatie is primair gericht op (vertegenwoordigers van) beleggers en aanbieders van beleggingsfondsen en brancheverenigingen. Reageren kan tot 20 februari 2023 via deze link.

 

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.