Go to content
waarschuwing
Waarschuwing 25/11/21

AFM waarschuwt consumenten voor Grinta Invest

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten voor GRINTA-INVEST LIMITED (Grinta Invest). Grinta Invest verleent beleggingsdiensten. Nederlandse consumenten kunnen via Grinta Invest handelen in zeer risicovolle financiële instrumenten, waaronder forex (valuta) en cfd’s. Grinta Invest beschikt niet over een vergunning van de AFM of een andere Europese toezichthouder en verricht haar diensten daarom illegaal.

Promotie door finfluencers

Grinta Invest maakt gebruik van de website www.grinta-invest.com. Daarnaast zet Grinta Invest Nederlandse financial influencers (finfluencers) en websites in. Deze krijgen een vergoeding als zij het handelen in deze instrumenten bij Grinta Invest promoten en actief klanten werven, bijvoorbeeld via Instagram.

Geen vergunning

Grinta Invest beschikt niet over de vereiste vergunning voor de beleggingsdiensten die het verleent. De AFM of een andere Europese toezichthouder zijn verstrekkers van zo’n vergunning. Grinta Invest kan zich ook niet beroepen op een uitzonderings- of vrijstellingsgrond.

Website en rekeningen onbereikbaar

Sinds 28 oktober 2021 lijkt de website van Grinta Invest uit de lucht en ontvangt de AFM de melding van Nederlandse klanten van Grinta Invest dat zij niet meer bij hun beleggingsrekening van Grinta Invest kunnen. Met deze waarschuwing wil AFM (verdere) schade bij Nederlandse consumenten voorkomen of beperken. De overeenkomsten met Grinta Invest zijn immers nog niet beëindigd en de AFM voorziet daarbij het risico dat de website van Grinta Invest in de toekomst weer actief wordt. De AFM roept consumenten in brede zin op om eerst de aanbieder van diensten te controleren in onze registers en ook om niet in te gaan op aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn.

Wat is een AFM-vergunning?

Ondernemingen die financiële diensten of producten aanbieden, bemiddelen of adviseren, moeten een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank (DNB) en/of van de AFM. De AFM is gedragstoezichthouder. Ondernemingen die onder het toezicht van de AFM vallen, staan geregistreerd in het AFM-register. De AFM verstrekt een vergunning nadat onder meer is getoetst op deskundigheid, betrouwbaarheid en integere bedrijfsvoering.

Het besluit van de AFM kan door Grinta Invest ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.

Journalisten kunnen contact opnemen met Kees Versluis, woordvoerder AFM, via 06 - 2144 5720 of kees.versluis@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.