Go to content
Man met rekenmachine
Nieuws 21/12/21

Provisieverbod geldt ook voor vergoeding finfluencers

Het provisieverbod voor beleggingsondernemingen geldt ook bij het betalen van zogeheten finfluencers. Dit is het geval als de influencer via zijn kanaal klanten aanbrengt. Volgens het provisieverbod mag dit niet. Ook anderen, zoals vrienden of bekenden, mogen geen vergoeding ontvangen voor het aanbrengen van nieuwe beleggers.

De Autorititeit Financiële Markten (AFM) heeft overtreding van het provisieverbod vastgesteld bij een verkenning naar finfluencen en roept ondernemingen op om zich aan de regels te houden. 

Vergoeding voor aanbrengen klanten

Beleggingsondernemingen werken op verschillende wijze samen met finfluencers. Daarbij worden ook verschillende beloningsstructuren gehanteerd. Finfluencers zijn personen (content creators) die via een platform op sociale media of een website informatie geven over beleggen. 

Van overtreding van het provisieverbod is in de praktijk sprake als de beleggingsonderneming een vergoeding verstrekt aan een derde persoon als deze klanten aanbrengt die:

  • in het onboarding proces zitten voor het openen van een beleggingsrekening, óf
  • een rekening geopend hebben, óf 
  • een rekening geopend hebben én een eerste storting gedaan hebben.

Het verbod op provisie voorkomt dat ondernemingen met de (financiële) prikkel van een provisie eventueel het belang van de klant doorkruizen. 

Ook overtreding provisieverbod bij vergoeding aan vrienden en bekenden

Overigens is het verstrekken van aanbrengvergoedingen aan alle derden in strijd met het provisieverbod, dus niet uitsluitend aan finfluencers. Als bijvoorbeeld bestaande klanten een vergoeding ontvangen voor het aanbrengen van vrienden, bekenden en anderen, is ook sprake van overtreding van het provisieverbod. 

De AFM heeft de beleggingsondernemingen bij wie zij overtredingen heeft geconstateerd daarop gewezen en hen opgedragen aanpassingen te doen. De AFM roept met een statement over het provisieverbod andere (bank)beleggingsondernemingen op te controleren of zij voldoen aan de relevante regelgeving en zo nodig aanpassingen te verrichten.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.